Суспільне мовлення

Проєкт “Шеврони на патрони”: у Львові виготовляють шеврони із орнаментами кожного регіону

У Львові стартував проєкт для збору грошей для військових “Шеврони на патрони”. Для проєкту стилісти та дизайнери розробили символічні шеврони із орнаментами кожного регіону. В кожному комплекті шевронів — три елементи. Кожен із них можна придбати окремо, а гроші скерують для допомоги військовим. Про це Суспільному розповів автор ідеї Іван Сварник.

Шеврони благодійної серії створюють на вишивальних машинах. Майбутня орнаментальна відзнака складатиметься із міліметрових хрестиків та стібків.

“Інформація зчитується з флешки. Машину запрограмовуємо і тоді ми виставляємо безпосередньо в машині кількість кольорів, їхню послідовність та розташування. Визначаємо все на машині”, — розповідає операторка Уляна Скочипець.

Фото: Суспільне Львів

Автор ідеї проєкту “Шеврони на патрони” — львівський волонтер, доброволець Іван Сварник. Варіанти оформлення шеврону кожного регіону — стилізовані. Їх розробляли разом із дизайнерами та корегували у процесі створення.

“Для шеврону “Крим” ми робили 4 різних дизайни. І лише четвертий дизайн мені підійшов і я сказав, що це той Крим, який я хочу бачити. А самі візерунки притаманні для областей. Проте не можна сказати, що от виключно такий візерунок і така вишивка є притаманна для певного регіону. Оскільки в кожному регіоні є різноманіття технік”, — розповідає Іван Сварник.

У Львові стартував проєкт "Шеврони на патрони"

Фото: Суспільне Львів

Орнаменти, каже, задумував, зокрема, як оберіг, який слугуватиме також і нагадуванням про рідний дім.

“Важливо внести в сам візерунок певну ідею, важливо, щоб цей візерунок був, як з нашими бійцями, так і з нашими друзями навколо всього світу. І важливо — популяризація української культури і наших надбань”, — каже автор проєкту Іван Сварник.

Одним із найдорожчих у виготовлені із цієї серії є шеврон Криму — для нього застосували “золоту” нитку.

“Цей візерунок і ці кольори: чорний, як земля і золотий, як плоди, які можливо виростити на кримській землі. Вирішили фінально зупинитися саме на цьому візерунку”, — говорить Іван Сварник.

У Львові стартував проєкт "Шеврони на патрони"

Фото: Суспільне Львів

Виготовляють шеврони у співпраці із швейним підприємством у Львові. Там коригують і технічно допрацьовують їх.

“Були поставлені задачі, щоб це була більш дрібніша, чіткіша вишивка. Ми спершу попробували вишивати, грубо кажучи, той самий хрестик. А в окремих дизайнах — міліметр на міліметр, що дуже важко реалізувати, як така технічна задача в самому процесі пошиття”, — керівник швейної компанії Степан Штих.

У першій черзі проєкту “Шеврони на патрони” планують виготовити близько мільйона екземплярів таких орнаментальних відзнак. Придбати такі шеврони можна на офіційному сайті проєкту, та незабаром ще і в одній із мереж українських супермаркетів. Вилучені у межах цього проєкту гроші скеровують на потреби військових.

Читайте також

Розмальовані гільзи, каски та тубуси від снарядів: у Львові відкрили виставку-аукціон

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові презентували виставку артоб’єктів, створених з бронеплит


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин