Суспільне мовлення

Прем’єри, повітряні тривоги та “оперний Оскар”: як працює Львівська опера під час війни

У квітні 2022 року, через два місяці після початку повномасштабної війни, Львівський національний академічний театр опери та балету відновив покази вистав. За цей час театр підготував кілька прем’єр та отримав нагороду “Найкращий оперний театр” на міжнародній церемонії “International Opera Awards” у Мадриді. Про те, як працює Львівська опера в умовах війни, дізнавалося Суспільне.

Провідний соліст Львівської опери Андрій Михаліха каже, на роботу впливають повітряні тривоги та відключення світла.

“Дуже часто ми працюємо без світла. Буває, що ми прив’язані до сонячного дня, до того моменту, що ти щось бачиш хоча б мінімально. Плюс повітряні тривоги, ми під них не можемо працювати”, — каже Андрій Михаліха.

Соліст Львівської опери Андрій Михаліха. Суспільне Львів

Саме за виступи у надзвичайних умовах Львівський театр опери та балету отримав нагороду на конкурсі “International Opera Awards” у Мадриді.

“Це найвища відзнака в оперному світі. Якщо порівняти, то це оперний “Оскар”. Наш театр спільно з одеськими колегами отримав нагороду в номінації “Оперний театр року”, — каже керівниця літературно-драматургічної частини Львівської опери Аліна Блахтієнко.

Репетиція в оперному театрі

Репетиція в оперному театрі. Суспільне Львів

Працівники опери кажуть, театр готовий приймати відвідувачів у воєнний час.

“Ми закупили спеціальне обладнання, яке сканує відвідувачів на вибухотехнічний предмет, ми обладнали бомбосховище і організували роботу таким чином, що продається кількість квитків на кількість осіб, яку може розмістити наше сховище”, — каже Аліна Блахтієнко.

Зараз артисти продовжують створювати нові вистави. Готуються до прем’єри балетної постановки до 300- річчя з народження Григорія Сковороди “Пізнай себе”.

“Мені дуже було приємно працювати з цією трупою, бо вони дуже зосереджені, розуміють відповідальність. В нас є свій культурний фронт, який мусимо відстоювати, щоб робити хоч частку для людей”, — каже головний балетмейстер Національної оперети України Вадим Прокопенко.

Прем’єра відбудеться 9 та 11 грудня.

Читайте також

Львівська опера здобула нагороду на церемонії International Opera Awards у Мадриді

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Спрощують меню та подають холодні напої: як працюють львівські заклади без світла


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин