Україна і світ

Прапор якої країни має форму квадрата: цікаві факти

Традиційно національні прапори мають форму прямокутного полотна, але є дві країни, які порушують правило вексилології (наука про прапори).

Дізнаймося, державний прапор якої країни має форму квадрата — про це читайте на Фактах ICTV.

Яка країна має прапор у формі квадрата

У світі існує лише 2 країни, у яких державні прапори мають форму квадрата — це Швейцарія та Ватикан.

Зараз дивляться

Державний прапор Швейцарії був офіційно затверджений у XIX столітті. Наразі він має форму квадрата червоного кольору з білим прямим хрестом у центрі, кінці хрестовин якого не досягають країв полотнища. Проте походить від герба кантону Швіц — одного з трьох кантонів, що утворили Швейцарську конфедерацію в 1291 році.

Уперше такий прапор використовувався в битві при Лаупені в 1339 році, але тоді хрестовини були дещо вужчими й доходили до країв прапора.

За всю історію форма прапора змінювалася. За часів конфедерації прапор був трикутним. Пізніше він перетворився на білий хрест із 5 однакових квадратів на червоному тлі. До речі, саме цей варіант прапора став прообразом символу Червоного Хреста. Сучасного ж вигляду прапор Швейцарії набув у 1889 році.

Що залишалося незмінним, так це колір швейцарського прапора. Ще із часів Священної Римської імперії він не змінювався і залишався червоним.

Якщо замислитися, прапор якої країни має форму квадрата, то це однозначно буде Швейцарія.

У 1889 році було офіційно затверджено, що прапор Швейцарії, як державний символ, повинен мати лише квадратну форму й більше ніяку. Наразі державний прапор Швейцарії є квадратним полотном зі співвідношенням довжини й ширини, тобто 1:1.

Яка ще країна має прапор у формі квадрата

Квадратне полотнище також має прапор Ватикану. Він складається з двох рівновеликих вертикальних смуг жовтого та білого кольору (пропорції 1х1). У центрі білої смуги розташований герб Ватикану у вигляді двох схрещених ключів під папською тіарою.

Фото: Рixabay

Майже квадратну форму мають прапори Бельгії та Монако. Прапор Монако має співвідношення сторін 4:5, а прапор Бельгії має співвідношення сторін 13:15.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-06 14:17:07