Суспільне мовлення

“Похід в гори — це навичка”. На Львівщині військовослужбовці піднялися на гору Парашку

Для поранених військовослужбовців організували сходження на одну з найвищих гір Львівщини — Парашку. 12 бійців, а також волонтери, подолали маршрут трохи більше, ніж за три години.

Перед стартом маршруту на гору Парашка учасникам провели детальний інструктаж.

Володимир Головков через поранення пересувається на милицях. Тож зійти на гору йому допомагали побратими та волонтери спільноти “On three wheels”. Для цього взяли спеціальне крісло — джульєтку.

Волонтери допомагають піднятися на гору Парашку воїну за допомогою крісла-джульєтки. Фото: Роман Гнатишин/Суспільне Львів

“Після зупинки ми мусимо пересвідчитись, що блокування відбулося правильно. Тобто, натискаємо на гальма і рушаємо. Якщо все добре, блокування відбулося — рухаємося далі”, — розповідає представник організації “On three wheels” Мар’ян Матвєєв.

У сходженні на найвищу гору Львівщини — Парашку, висотою 1268 метрів взяли участь 12 військовослужбовців. Для них це своєрідна ментальна реабілітація, розповідає керівник обласного управління туризму Тарас Лозинський.

"Похід в гори — це навичка". На Львівщині військовослужбовці піднялися на гору Парашку

Підйом на гору Парашку. Фото: Роман Гнатишин/Суспільне Львів

“Підйом в гори — це така своєрідна психологічна реабілітація, терапія. Ми хочемо показати, що гори доступні для кожного. Що немає жодних перепон, щоби надалі подорожувати, якщо в тебе є якісь обмежені можливості в опорно-руховому апараті”, — каже т.в.о. керівника обласного управління туризму Тарас Лозинський.

Військовослужбовець Сергій Іванов у горах не вперше. Він у складі тероборони воював у Бахмуті, де від вибуху втратив руку. Та навіть після поранення вирішив не залишати звичку ходити в гірські походи.

Військовослужбовці піднялися на найвищу гору Львівщини — Парашку

Військовослужбовець Сергій Іванов. Фото: Суспільне Львів

“Я з великим задоволенням завжди ходжу в гори, тому що це класно, цікаво і все ж веселіше, ніж просто лежати в ліжку. Дуже корисно для хлопців і в психологічному, і в моральному плані, розвантажитись, забути трошки про свої проблеми”, — каже військовослужбовець Сергій Іванов.

"Похід в гори — це навичка". На Львівщині військовослужбовці піднялися на гору Парашку

Похід в гори — військовослужбовці піднялися на гору Парашку. Фото: Роман Гнатишин/Суспільне Львів

А от військовослужбовець із Житомирщини Олексій Федоренко у Карпатах вперше. Він також після обстрілів у Бахмуті втратив руку та має численні поранення. Однак зізнається: незважаючи на біль, все ж таки вирішив взяти участь у поході.

“Похід в гори, на байдарки, катання на конях, вивчення тактичної медицини, відпрацювання зброї, відпрацювання поводження в екстрених ситуаціях — це все навички, інструменти, які знадобляться в подальшому”, — каже військовослужбовець Олексій Федоренко.

Військовослужбовці піднялися на найвищу гору Львівщини — Парашку

Олексій Федоренко. Фото: Суспільне Львів

Сходження тривало понад три години. Військовослужбовець Володимир Головков, якому допомагали подолати підйом за допомогою джульєтки, ділиться першими враженнями.

“Все супер. Та найважче — це хлопцям. Їм велике дякую”, — каже військовослужбовець Володимир Головков.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загалом це вже третє сходження для ветеранів за останні три місяці. Надалі планують не лише організовувати походи, а й сплави по річках та іпотерапію, повідомив керівник обласного управління туризму Тарас Лозинський.


Джерело: Суспільне мовлення України