Суспільне мовлення

Потрібні волонтери: львів’ян закликають долучатися до проєкту з допомоги переселенцям на вокзалі

Від початку повномасштабного вторгнення на Головному залізничному вокзалі Львова працюють волонтери медико-психологічної допомоги. Вони зустрічають переселенців, скеровують їх до лікаря чи психолога, та надають допомогу. Зараз у штабі бракує людей. Тому охочих закликають долучатися до проєкту. Що для цього потрібно, дізнавалося Суспільне.

З 24 лютого львівський вокзал щодня приймає евакуаційні потяги із гарячих точок України. Часто приїжджають люди, які не знають, що робити далі. Тут їх зустрічають волонтери: годують, гріють, поселяють та відправляють за кордон.

“Це різноманітні люди, які приходять до нас волонтерити. Вони нараховують і юристів, і айтішників, абсолютно всіх, хто готовий виділити свою допомогу іншим”, — каже координаторка проєкту “Медико-психологічна допомога” Лілія Фабін.

Якщо на початку діяльності штаб налічував до 200 волонтерів на добу, то тепер — до 40 людей. Тому, кажуть координатори, є велика потреба в допомозі.

“Потребуємо всіх волонтерів, бо люди втомились, їм потрібен відпочинок. Час, який вони можуть приділяти волонтерству, — це 1-2 рази на тиждень. Це можуть бути психологи, також потребуємо медиків”, — додає Лілія Фабін.

Волонтери готують гарячі напої для евакуйованих людей. Суспільне Львів

Інна та її чоловік Володимир приїхали з Дніпропетровщини. У рідному місті родина має власний бізнес. Та з початком повномасштабної війни їм довелось переїхати до Львова. Тут допомагають людям, що прибувають на міський вокзал.

“Ті люди тривалий час знаходились в бомбосховищах і це напруження, їх розпач, біль, втрата майна воно все так впливає негативно на людей, що люди приїжджають в глибокій депресії і потребують втручання психологів”, — каже волонтерка.

“В мене такий характер, що я на людей дію як заспокійливе, бо вони приїжджають сюди розгублені, їм треба надія, порада, тому зустрічаємо їх, координуємо, що, де, як”, — каже Володимир Шапран.

Найстарша волонтерка — Лариса Лабарткава. Їй — 73 роки. На вокзалі жінка допомагає дітям.

“Кожна людина повинна чимось допомогти. Я не піду воювати, бо я не вмію стріляти. Ну і ніхто не візьме. І я пішла туди, де можу якусь користь принести”, — каже жінка.

Лариса Лабарткава волонтерить та допомагає дітям

Лариса Лабарткава волонтерить та допомагає дітям. Суспільне Львів

Охочі приєднатись до волонтерів можуть зареєструватися у волонтерському штабі вокзалу.

Читайте також

На залізничному вокзалі у Львові волонтери збирають та здають на переробку сміття

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові шукають волонтерів для допомоги вимушеним переселенцям


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин