Україна і світ

Посівний календар на листопад 2024: що і коли садити перед зимою


У листопаді природа готується до зимового спокою, а садівники завершують останні важливі роботи на городі перед настанням холодів. Цей місяць — ключовий для підготовки ґрунту до зимівлі, захисту рослин від морозу та забезпечення оптимальних умов для успішного початку нового сезону.

Саме зараз варто подбати про підзимовий посів та утеплення садових культур, аби зберегти їх від негативного впливу зимових погодних умов. Факти ICTV підготували для вас посівний календар на листопад 2024 року, який допоможе правильно спланувати всі роботи на городі й підготувати сад до зимових викликів.

Посівний календар на листопад 2024 року – сприятливі дні для посадки

Листопад — чудовий час для висівання окремих культур, які або швидко зійдуть навесні, або, за сприятливих умов, ще встигнуть порадувати врожаєм до приходу зими. Це остання можливість підготувати свій сад до зимових холодів та забезпечити собі ранній урожай на наступний рік.

Сприятливих днів для посіву буде багато – 3-7, 10, 11, 14, 15, 18-20, 26-29 листопада. У ці дні можна сміливо займатися висадкою коренеплодів, зелені та навіть деяких декоративних рослин, що дозволить вашому городу зберегти життя й під час холодів.

Посівний календар 2024 листопад

Посівний календар 2024 листопад

Що та коли сіяти у листопаді 2024

Найкращі дні для посіву овочів, коренеплодів та зелені:

  • Картопля, морква, буряк – 18-25 листопада;
  • Цибуля, часник – 18-12 листопада;
  • Томати, перець, баклажани – 3-10 листопада;
  • Огірки, кабачки, патисони, гарбуз – 3-10 листопада;
  • Капуста – 3-10 листопада;
  • Салати, шпинат, кріп, петрушка – 18-25 листопада.

Найкращі дні для посіву ягід та фруктів:

  • Ягідні кущі та плодові дерева – 3-10 листопада.

Найкращі дні для посіву декоративних рослин:

  • Однорічники, багаторічні та кімнатні квіти – 3-7, 10-15 листопада;
  • Цибулинні та бульбові – 17-19, 23 листопада.

Посівний календар на листопад 2024 року – несприятливі дні для посадки

Несприятливих днів у листопаді буде небагато — лише , 2, 8, 9, 16, 30 листопада. У ці дати краще зайнятися іншими справами, залишивши посівні роботи на більш сприятливий час.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У листопаді садівники завершують важливі осінні роботи: обрізають дерева та кущі, прибирають опале листя, перекопують ґрунт для боротьби зі шкідниками та покращення його якості, а також ретельно готують молоді саджанці до зимових холодів. Усі ці заходи спрямовані на те, щоб сад та город щасливо пережили зиму й подарували рясний врожай у новому сезоні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 12:01:19