Україна і світ

Стискати зуби до болю і скреготу: як розпізнати в себе бруксизм, чому він виникає і як лікується


Експерти популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе пояснили, що таке бруксизм, як розпізнати в себе ознаки цього стану та наскільки він піддається лікуванню.

– Якщо ви прокидаєтеся від стискання зубів аж до болю та/або неприємного звуку, це може свідчити, що у вас бруксизм, – кажуть медики.

Що таке бруксизм

Бруксизм – це стан, коли людина дуже міцно зчіплює зуби. Це неусвідомлений процес, який може відбуватися як під час сну, так і протягом годин бадьорості.

Бруксизм, що турбує в нічні години, можна вважати розладом сну. Люди з такою проблемою також частіше страждають на хропіння та апное (затримка дихання уві сні).

Помірні прояви бруксизму не потребують лікування. Однак у деяких людей симптоми настільки сильні й трапляються так часто, що це може призводити до проблем зі щелепою, зубами, спричиняти головний біль тощо.

Як розпізнати в себе бруксизм

Крім сильного зчеплення зубів уночі або вдень (яке ви можете самостійно не помітити), на бруксизм можуть вказувати такі ознаки:

  • зуби псуються, розхитуються, ламаються;
  • зубна емаль зношується, і стоматолог може бачити глибші шари вашого зуба;
  • зуби стали чутливішими, ви відчуваєте біль у зубах;
  • м’язи вашої щелепи напружені та втомилися;
  • щелепа не закривається або не відкривається повністю;
  • ви відчуваєте щось на кшталт болю у вусі, проте з вухами все нормально;
  • у вас тупий головний біль, який починається зі скронь;
  • поранення на внутрішній поверхні щоки від того, що ви її прикусили;
  • порушення сну.

Причини бруксизму

Причини цього стану можуть бути різними. Якщо ви стискаєте зуби в період бадьорості, це може бути через тривогу, стрес, емоційне напруження. Бруксизм під час сну може бути пов’язаний із жувальною активністю, що виникає через збудження під час сну.

Ризики бруксизму також збільшують деякі медикаменти та засоби. А саме, антидепресанти, тютюн, алкоголь і деякі наркотичні речовини.

Бруксизм часто проявляється в дитячому віці та має спадковий фактор – часто притаманний членам однієї родини. Також цей стан може бути пов’язаний із деякими психічними та фізичними порушеннями. Наприклад, хворобою Паркінсона, деменцією, гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, регулярними нічними кошмарами, епілепсією тощо.

Лікування бруксизму

Національна служба охорони здоров’я Великої Британії дає такі рекомендації:

  • практикуйте техніки розслаблення. Це можуть бути прослуховування музики, фізичні вправи, дихальні вправи тощо;
  • зверніть увагу на гігієну сну. Спробуйте лягати спати в один і той самий час щодня, подбайте, щоб у кімнаті, де ви спите, було темно і тихо;
  • прийміть безрецептурні знеболювальні за потреби. Наприклад, якщо ваша щелепа болить або розбухла. Також у цьому випадку вам може допомогти холод: загорніть пакет льоду в чистий кухонний рушник і обережно прикладайте до набряклої щелепи орієнтовно протягом 20-30 хвилин;
  • заплануйте регулярні огляди лікаря. Стоматолог допоможе заздалегідь виявити проблеми із зубами, а сімейний лікар скоригує вас, якщо маєте питання про тривожність, депресивні настрої, залежність від речовин тощо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Бережи себе

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 12:14:02