Суспільне мовлення

Пошкодив лапу: як у Львові лікують двометрового нільського крокодила Джастіна

У Львові лікують крокодила на прізвисько Джастін, евакуйованого із Запоріжжя разом з дитячим зоопарком. Нільський крокодил уже рік живе у “Домівці врятованих тварин”, а два тижні тому вкусив себе за задню лапу і пошкодив пальці. Тепер йому загрожує ампутація, проте є шанс зберегти лапу, для цього йому проводять терапію антибіотиками. Зараз крокодил очікує на приїзд фахівців з Києва, оскільки у Львові спеціалістів з таких великих рептилій немає.

Крокодил Джастін має два метри у довжину та важить 75 кг. Його разом із зоопарком евакуювали з-під обстрілів із Запоріжжя рік тому. Тепер він живе у “Домівці врятованих тварин”. Тут йому обладнали спеціальний тераріум з басейном.

“Ми думали, що він їсть багато. Орієнтовно він в тиждень з’їдає кілограм-півтора м’яса.
Мнього є УФО, яке направлене на воду, яке підігріває її, і на суші є також тепла лампа. Він собі от так от лежить і гріється під лампою”, — каже Іванка Муць.

Крокодила евакуювали із Запоріжжя. Суспільне Львів

Близько двох тижнів тому крокодил травмував собі лапу.

“Точно ми знаємо, що він укусив себе за лапу сам. А причини ми зараз з’ясовуємо з київськими зоологами, з ветеринарами, які причини мали спричинити те, що він сам себе укусив. Можливо, його щось роздратувало, можливо, переїзд попередній, стрес спричинив до цього. Призначили йому антибіотикотерапію, оскільки він зламав собі кісточки на пальцях. Спочатку йшла мова про ампутацію всієї лапи повністю, але зараз ми робимо хороший результат”, — говорить директор “Домівки врятованих тварин” Орест Залипський.

Працівники “Домівки врятованих тварин” кожних два дні роблять крокодилу уколи та перев’язки.

“Ловиться його на петлю, закриваються очі, тоді він стає спокійнішим. Тоді на нього сідає одна людини, інша тримає хвіст, бо дуже в нього сильний хвіст і він може травмувати, а тоді я обробляю лапу медикаментами і колю його”, — пояснює Іванка Муць.

Крокодил на огляді

Крокодил на огляді. Facebook/Орест Залипський

Лікують рептилію у “Домівці врятованих тварин” під наглядом львівських ветеринарів, яких консультують київські спеціалісти.

“Його лікує лікарка з Києва, з якою ми консультуємось і проводимо всі маніпуляції згідно з її настанов. Лікувати в клініці немає можливості, оскільки клініка не обладнана для лікування таких тварин, крокодил має бути постійно у воді. Якщо він не є у воді, він має бути зрошений водою, оскільки в нього може настати ниркова недостатність. . К

Назар Кашляк

Назар Кашляк. Суспільне Львів

Аби дослідити, чи не відбувається у крокодила гниття кістки, йому зробили рентген лапи. Для цього рептилію возили до львівської ветклініки, розповідає ветеринар Назар Кашляк.

“Я і моя колега ми їхали туди, щоб дати йому седацію. Снодійного пішло досить багато, якщо провести аналогію, то для собак можна було б зробити десятьом собакам. Після того ми його завантажили в машину, відповідно принесли сюди, зробили йому рентген і далі продовжуємо лікування.

Пошкоджена лапка крокодила

Пошкоджена лапка крокодила. Суспільне Львів

Терапія антибіотиками триватиме 10 днів. Після цього стане зрозуміло, чи вдасться обійтися без ампутації лапи. Це вирішуватиме консиліум лікарів. Для цього до Львова приїдуть київські лікарі, які спеціалізуються на лікуванні великих хижаків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України