Суспільне мовлення

Поширив відео ракетного обстрілу: у Львові затримали чоловіка

У Львові СБУ затримала чоловіка, який зняв та виклав у мережу відео ракетного обстрілу критичної інфраструктури міста – енергетичного об`єкту. Про це Суспільному повідомила речниця Управління СБУ у Львівській області Роксолана Яворська.

Відео моменту ракетного обстрілу енрегетичного об`єкту 10 жовтня зняв та виклав у мережу інтернет 45-річний львів`янин.

“На жаль, згодом, пропагандистські медіа використали його для проведення спеціальних інформаційно-психологічних операцій проти України. Я усвідомив хибність дій, адже не мав наміру нашкодити Україні”, – каже затриманий.

Затриманого чоловіка можуть притягнути до адміністративної відповідальності, або правоохоронні органи обмежаться профілактичною бесідою.

“Кримінальний кодекс, а саме стаття 114-2, передбачає відповідальність за несанкціоноване поширення фото та відео, на яких зображені об`єкти оборонної або військової інфраструктури: військові полігони, військові частини, блокпости, скупчення територіальної оборони та інших військових об`єктів. Будівля, яка була знята на відео, не підпадає під оборонну або військову, тому притягуватись до кримінальної відповідальності цей чоловік не буде. Але профілактична бесіда з ним наразі проводиться і можлива адміністративна відповідальність”, – каже речниця Управління СБУ у Львівській області Роксолана Яворська.

У СБУ пояснюють, що поширення відео ураженої підстанції, може допомогти ворогу скоригувати вогонь, або зрозуміти, яка саме підстанція уражена і які продовжують працювати. Тим самим ворог може нанести повторні удари по вцілілим об`єктам.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Ваш запис це “очі” для ворога, які можуть стати інструментом в інформаційно-розвідувальних операціях, а також матеріалом для проведення аналітики масштабів ураження ракетних обстрілів по нашій країні”, – йдеться у повідомленні Управління СБУ у Львівській області.

Що відомо

  • 10 жовтня Росія завдала масового ракетного удару по території України. Під обстріл потрапили Київ, Львів, Запоріжжя, Харків, Вінниця, Тернопіль, Дніпро, Миколаїв.
  • Російські військові випустили понад 80 ракет, близько 45 збили сили ППО. Цілили, переважно, у критичну інфраструктуру.
  • По території Львівщини запустили 15 ракет. З них 7 збило ППО, вісім ракет влучили в енергетичні підстанції. Про це Суспільному повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.
  • Станом на 08:00, 11 жовтня, на Львівщині повністю відновили електропостачання.
  • 11 жовтня, близько 12:00, у Львові пролунали три вибухи. На цей момент у місті була оголошена повітряна тривога. Влучили у два об’єкти енергетики у Львівській області.
  • Унаслідок ракетних атак, які здійснила Росія 10 та 11 жовтня, на Львівщині були уражені чотири підстанції, з них дві — повністю знищені.
  • Отримав травми 53-річний чоловік. У нього зламане зап’ястя руки.
  • 11 жовтня Львівська обласна прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактом масованого ракетного обстрілу критичної інфраструктури області військами РФ.


Джерело: Суспільне мовлення України