Суспільне мовлення

Понад 6 років у російській в’язниці: як колишній політв’язень Андрій Захтей адаптується до вільного життя

Андрій Захтей повернувся в Україну майже 3 місяці тому. Чоловік, ще перебуваючи за ґратами у Росії, в Україні мав офіційний статус політичного в’язня. У лютому 2023 року Андрій вийшов на свободу після закінчення відбування незаконного покарання терміном у 6,5 років. Проте, за його словами, до України зміг потрапити лише у червні через проблеми із документами та російську бюрократію.

Зараз Андрій Захтей із родиною живе у Золочеві. Розповідає, призвичаюється до щоденного побуту. Після приїзду на Батьківщину, майже три місяці, каже, займався своїм здоров’ям.

“Лікування, лише зараз закінчив із зубами, буквально вчора тільки поставили протези, ще не звик. Навіть не можу говорити нормально. Майже два місяці пішло на зуби. Також був у госпіталі, зробили операцію. В мене цілий список тих хвороб, я ще навіть за те не беруся”, — каже колишній політв’язень Андрій Захтей.

Здоров’я, каже, втратив за ті майже 7 років, поки перебував у тісних камерах російської “псевдовиправної” системи.

“Коробка 2,5 метри під землею, вікно, двері, туалет і все, така камера. Як льох, у якому картоплю тримають, тільки більш сучасний вигляд має. 16 годин на ногах, якщо хочеш лягти — лягай на бетон, хто тобі не дає”, — говорить Андрій Захтей.

Дружина та донька Андрія Захтея. Фото: Суспільне Львів

Андрій Захтей мав статус політв’язня, перебуваючи в ув’язненні. З власного досвіду, каже, шанси звільнити інших українських політичних в’язнів під час війни — мінімальні

“Війна на дворі. Які обміни? Добре, що хоч військових забирають. Про політв’язнів, я думаю, як мінімум до кінця війни буде не актуально. Без шансів — 100 %. Навіть не 99”, — каже Андрій Захтей.

Зараз у планах Андрія продовжити лікування, а також влаштуватись на роботу чи відкрити власний бізнес вдома у Золочеві.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо про справу колишнього політв’язня Андрія Захтея

  • У період із серпня до листопада 2016 року в Криму було затримано 9 громадян України, серед яких був Андрій Захтей. Співробітники окупаційного ФСБ звинуватили їх в диверсійній діяльності на півострові в інтересах структур Міноборони України.
  • Андрія Захтея затримали у серпні 2016 в районі Армянська. Тоді ФСБ заявила про проникнення до Криму української диверсійної групи, внаслідок перестрілки з якою загинули двоє російських військових.
  • За версією звинувачення, Захтей, який займався у Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення по півострову.
  • Окупаційний Верховний суд Криму засудив його за звинуваченнями у підготовці диверсії з використанням зброї до 6,5 років позбавлення волі.
  • Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства.
  • Він визнав провину щодо власної участі, не називаючи нікого з інших фігурантів справи, і підписав угоду зі “слідством”. Російського громадянства, яке він отримав після того, як переїхав до Криму, Захтей був позбавлений за рішенням “суду” влітку 2017 року.
  • У жовтні 2022 року Андрія Захтея у виправній колонії суворого режиму N1 м. Сімферополя в окупованому Криму помістили на 10 діб “в яму” — карцер у підвалі колонії, за нібито порушення режиму.
  • Міжвідомча комісія визнала його політв’язнем після повторного звернення його дружини.


Джерело: Суспільне мовлення України