Суспільне мовлення

Помер іконописець та колекціонер Тарас Лозинський

У Львові помер 63-річний іконописець, реставратор та колекціонер Тарас Лозинський. Про смерть митця повідомили на Facebook-сторінці Інституту колекціонерства.

“Тарас Лозинський — багатогранна і абсолютно неординарна особистість. Був патріотом — це сказати дуже мало. Любив Україну безмежно. Був співзасновником і рушієм Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ, упорядником десятків альбомів з українського народного і професійного мистецтва. Глибокі співчуття рідним і близьким. Вічная пам’ять”, — йдеться у повідомленні Інституту колекціонерства.

Парастас відбудеться 8 березня о 19:30 в церкві Покрову Пресвятої Богородиці (вул. Личаківська, 175).

Тарас Лозинський народився 28 березня 1959 року у Львові. Закінчив економічний факультет Українського поліграфічного інституту імені Івана Федорова (нині Українська академія друкарства).

У 1987-2001 роках працював реставратором, викладав в Іконописній школі Українського католицького університету. З 1989 року займався іконописом на склі. Під впливами малярського досвіду Олекси Новаківського, Романа Сельського, Володимира Патика сформувався як художник з власним авторським стилем.

Є автором 800 робіт та мав низку персональних виставок у Львові. Був членом наглядової ради Львівської національної академії мистецтв, співзасновником та заступником директора (2003) Львівського Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ, член Наукового товариства ім. Шевченка.

Батько іконописця, художника та громадського діяча Остапа Лозинського, який помер 6 січня 2021 року.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Помер львівський художник та іконописець Остап Лозинський


Джерело: Суспільне мовлення України