Суспільне мовлення

Планує поїхати із мамою у тур Європою: у Львові відновлюється захисник з Ірпеня

У Львові проходить реабілітацію 22-річний захисник із Ірпеня. Георгій Раскалей втратив руку у травні в районі Бахмута.

Історію захисника розповіли у Першому ТМО Львова.

Георгій Раскалей захищає Україну з 19 років. Повномасштабне вторгнення чоловік застав на Донецькому напрямку. Поранення Георгій отримав у травні 2023 року. У його бліндаж влучила міна.

“Приліт — це останнє, що він пам’ятає про події того дня. Осколки посікли все тіло хлопця. На місці в нього сталося три крововиливи у мозок”, — йдеться у повідомленні.

Побратими надали Георгію першу допомогу та евакуювали його до стабілізаційного пункту. Звідти захисника доправили до лікарні у Дніпрі, там чоловіку ампутували праву руку, яку найбільше пошматували уламки міни.

Військовий Георгій Раскалей. Фото: Перше ТМО Львова

До тями Георгій прийшов у київській лікарні. Хлопець не міг ходити, а сидів не довше 20 секунд. На реабілітацію його доправили до центру “Незламні” у Львів. Із Георгієм почала працювати львівська мультидисциплінарна команда: хірурги, нейрохірурги та спеціалісти з реабілітації.

“При надходженні стан пацієнта був складним. Георгій потребував сторонньої допомоги при пересуванні і обслуговуванні. Також йому необхідна була корекція сну та інших фізіологічних процесів. Вже після 2 тижнів роботи нашої команди воїн зробив величезні успіхи. Він вже самостійно ходить без допомоги сторонніх. Щодня, активно займається із фізичними терапевтами і поступово фізіологічні процеси приходять в норму. Невдовзі він отримає протез та повернеться до повноцінного життя”, — каже лікар Георгія Андрій Андрош.

Зараз Георгій постійно займається із реабілітологами. Нещодавно взяв участь у майстеркласі із малювання.

“Мої заняття починаються о 8 ранку, а закінчуються о 4 вечора. Лікарі сказали мені: те, що я зможу вирвати за пів року — те і буде моє. Бо далі нейропластичність мозку зменшується, тому я й працюю за десятьох”, — розповідає Георгій.

Планує поїхати із мамою у тур Європою: у Львові відновлюється захисник з Ірпеня

Георгій Раскалей на занятті із реабілітації. Фото: Перше ТМО Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після одужання Георгій хоче здійснити мрію своєї мами, яка весь цей час підтримувала захисника. Чоловік разом із мамою планує відправитися у тур Європою.


Джерело: Суспільне мовлення України