Україна і світ

На міжнародній космічній станції виростили тканину печінки: це новий крок у донорстві органів


Учені використали середовище мікрогравітації на борту Міжнародної космічної станції (МКС), щоб створити тканину печінки людини з чудовою функціональністю. Допоміг у цьому, так званий біореактор, відомий фахівцям під назвою “тканинна куля”.

Органи, вирощені в космосі, більш функціональні

“Тканинна куля” в умовах мікрогравітації дозволяє клітинам людського органу самозбиратися природним шляхом. Цьому сприяє відсутність сили тяжіння, яка дозволяє клітинам вільно плавати і  самоорганізовуватися без зовнішніх матриць, потрібних у земних умовах.

До того ж виявилося, що тканини печінки, сформовані в космосі, мають підвищену диференціацію та функціональність порівняно з тими, що вирощуються на Землі.

– Космічна печінка точно імітує природну фізіологію, що є ключовим фактором у створенні життєздатних імплантатів для медичних цілей, – зазначив професор хірургії Каліфорнійського університету в Сан-Франциско Теммі Чанг.

За словами професора, створений в умовах космічного простору орган може служити альтернативою або доповненням до традиційної трансплантації печінки.

Як “космічний” орган доставити на Землю

Однією з головних проблем, з якою стикається команда, є збереження та транспортування створених на МКС тканин назад на Землю. Щоб вирішити цю проблему, дослідники розробляють спеціальні методи кріоконсервації.

На наступному етапі проєкту буде перевірено так зване, ізохоричне переохолодження – метод, який дозволяє зберігати тканини при температурах нижче нуля, не викликаючи пошкодження клітин.

У разі успіху цей метод значно подовжить термін придатності сконструйованих космічних тканин, зробивши їх життєздатними для транспортування та використання при моделюванні захворювань, тестуванні ліків і, зрештою, для терапевтичної імплантації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Interesting Engineerin

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 16:45:15