Суспільне мовлення

Планували терористичний акт на електропідстанції: у Львові заочно засудили чотирьох чоловіків

Шевченківський районний суд Львова заочно засудив трьох мешканців області та росіянина з українським громадянством, які намагались здійснити терористичний акт на одній з підстанцій “Львівобленерго”. Їм призначили 8 років ув’язнення. Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної прокуратури.

За даними Єдиного реєстру судових рішень, у 2014 році мешканець Жовкви, який підтримував ідеї так званих “ЛНР” та “ДНР”, у соцмережі “Вконтакте” почав спілкуватися з іншими прихильниками РФ у закритій групі. У травні кілька членів спільноти записали ролик у балаклавах зі зверненням до мешканців Львівської, Тернопільської, Житомирської та Рівненської областей. Зокрема, погрожували мешканцям, за їх словами “бандерівцям і нацистам”, що у їхніх лавах є достатньо зброї і людей, щоб влаштувати “пожежу народного гніву”. При цьому з серпня до вересня окремі учасники групи спілкувались із посадовцями РФ щодо підтримки незаконної діяльності в Україні.

У серпні 2014 року житель Жовкви особисто зустрівся у Брянську з представниками спецслужб РФ. Тоді отримав вказівки щодо терористичних актів на Львівщині. За місяць разом з росіянином, який мав українське громадянство, знову приїхав у Росію, щоб отримати засоби для терористичних актів. Невдовзі йому дали вказівку підібрати у лісосмузі в Київській області поліетиленовий пакет з корпусами гранат та детонаторами.

У вересні мешканець Жовкви, росіянин та двоє львів’ян вирішили разом здійснити терористичний акт на території електропідстанції “Львівобленерго”. План вирішили реалізувати 4 листопада 2014 року. Учасники групи хотіли підірвати саморобний радіокерований вибуховий пристрій та зафільмувати підрив. Терористичний акт втілити не вдалось — чоловіків затримали.

З 6 листопада по 25 грудня 2014 року підозрювані перебували під вартою. 26 грудня їх доставили до Харкова задля обміну на військових ЗСУ. Це відбулось того ж дня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наприкінці квітня 2023 року суд заочно оголосив вирок учасникам групи. Їх визнали винними у незакінченому замаху на здійснення терористичного акту та призначили по 8 років ув’язнення з конфіскацією майна. Цей вирок може бути оскаржений в апеляційному суді.


Джерело: Суспільне мовлення України