Суспільне мовлення

Підтримка малого бізнесу: як ветерани та члени їхніх родин розвивають економіку Львівщини

13 мешканців Львівської області, які скористалися можливістю урядової програми “Грант для ветеранів та членів їх сімей”, отримають фінансову допомогу для ведення свого бізнесу.

Суспільне дізнавалося як можна отримати грант та хто вже отримав таку фінансову допомогу на Львівщині.

Як отримати грант

Як розповів Суспільному директор Львівського міського центру зайнятості Олег Рісний, в межах програми “єРобота” є кілька грантів, які адмініструються службою зайнятості та Ощадбанком.

“Якщо особа, яка отримує грант, працевлаштовує одного працівника, вона може отримати 150 тисяч гривень; 250 тисяч – якщо двох працівників. Також є гранти в 500 тисяч гривень та у мільйон для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. І є грант у 8 мільйонів гривень для більших структур, основна діяльність яких – переробка”, – говорить він.

За словами директора міського центру зайнятості, важлива умова для отримання гранту – створення нових робочих місць. А сплата податків за ті робочі місця, зараховується як сплата тіла кредиту

“Якщо працедавець виконав умови гранту та працевлаштував відповідну кількість працівників, то через два роки повертати гроші уже не треба буде, адже ті відшкодування та нарахування на заробітну плату якраз покривають ту суму, яку отримав роботодавець. А обладнання залишається на фірмі”, — пояснює Олег Рісний.

Директор Львівського міського центру зайнятості запевняє, що отримати грант не важко: треба написати бізнес-план та дотримуватися його умов. Фахівці центру зайнятості допомагають у написанні плану та консультують підприємців під час усього процесу.

“На сьогодні коштів є достатньо і можливості отримати грант – є”, — каже він.

Серед тих, хто отримає грант, ветеран російсько-української війни Андрій Голько та дружина військовослужбовця, лікарка Наталя Похмурська-Гудим.

Бізнес для ветерана-нацгвардійця

Андрій Голько буде надавати послуги з оздоровлення, то ж побудує сауну. Гроші використає для обладнання та закупівлю спеціальних печей, каміння та плитки.

Розповідає, що у війні брав участь з 2014-2015 роках у складі Національної гвардії України. Перебував у Костянтинівці, Дружківці, Слов’янську. У липні 2015 року звільнився. Минулого року, під час повномасштабного вторгнення, спробував мобілізуватися до підрозділу територіальної оборони. Але йому відмовили через поважний вік. Тому тепер колишній нацгвардієць вирішив стати приватним підприємцем.

“Важко було наважитися. Адже тепер я беру на себе відповідальність за інших людей, своїх працівників, за їхню долю. А ось розібратися як заповнювати документи – не важко. Все-таки, у мене – вища освіта. Форма зрозуміла. У центрі зайнятості пояснили деякі нюанси та підтримали мене”, — каже Андрій Голько.

Андрій Голько у лавах ЗСУ. Фото з архіву Андрія Голька

Вдома колишній офіцер поставив до відома свою родину, що буде займатися таким бізнесом. Каже, що дружина відразу підтримала.

“Одним із факторів, чому я на це наважився: хотілося показати дітям, що їхній батько ще на щось здатний, що вихід на пенсію – то ще не кінець світу”,— жартує він.

Всього учасник бойових дій отримає 249 тисяч гривень. Каже, що частину роботи буде виконувати сам. А також вкладатиме у проєкт власні заощадження. Планує, що бізнес запрацює наприкінці року.

Андрій Голько

Андрій Голько із сім’єю. Фото з архіву Андрія Голька

Грант для дружини захисника

Поки чоловік Наталі Похмурської-Гудим захищає Україну, вона у Львові займається лікуванням та реабілітацією людей.

Лікарка розповідає, що до 24 лютого минулого року вона з сестрою надавала лікарські послуги в орендованому приміщенні. Проте, коли росіяни напали на Україну, то “Лічницю сестер Похмурських” попросили вивільнити приміщення, аби там поселити біженців.

“В договорі був пункт: внаслідок війни чи надзвичайних станів дія договору припиняється. Ми не мали, де працювати, то ж мені довелося звільнити увесь колектив. Ми не працювали пів року”, — каже вона.

Проте пані Наталя продовжувала шукати приміщення, яке б відповідало вимогам міністерства охорони здоров’я. І коли знайшла, то зголосилася на грант від єРобота.

“Грант мені частково покрив оренду. А за решту грошей, ми купили нейроміографа – прилад, який використовується при неврологічних захворюваннях”, — говорить лікарка.

Наталя Похмурська-Гудим

Наталя Похмурська-Гудим. Фото з архіву Наталі Похмурської-Гудим

Згадує, що умови отримання гранту було добре поясненні. Тому заповнити документацію не було важко.

“Коли мені повідомили, що я виграла грант, я аж стрибала з радості. Той грант мені дав можливість відновити роботу”, — каже вона.

Грантодавці стежать за дотриманням умов гранту і проводять перевірки що пів року.

“Перевірки виявилися зовсім не страшними. Під час першої перевірки працівники центру зайнятості допомагали писати звіт до податкової. Я зараз агітую моїх знайомих брати гранти. Чомусь люди думають, що якщо перевірка – то тільки чекають, аби тебе поштрафувати та загнобити. З власного досвіду я бачу, що це не так”, — розповідає Наталя Похмурська-Гудим.

То ж на другий, так званий “ветеранський” грант вона подавалася вже впевненіше. І на сьогодні, завдяки цьому гранту, вона вже працевлаштувала одну людину і має ще одну вакансію.

“Працівника мені шукали в центрі зайнятості. Я подала вакансію, описала якого хочу бачити ідеального працівника. В результаті нам рекомендували до роботи незрячого хлопця. Він у нас вже працює масажистом”, — каже лікарка.

Грандові гроші пані Наталя має намір використати для розширення своєї медичної практики. А точніше – відкрити ще один пункт для надання лікарської допомоги та реабілітації у Східницькій ОТГ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Там ми маємо будинок. Ми закупимо деякі медичні прилади, меблі. А також облаштуємо приміщення, де пацієнти зможуть залишатися на деякий час. Також ми там працевлаштуємо кількох осіб. Щоправда, нам потрібна людина з медичною освітою”, — говорить вона.


Джерело: Суспільне мовлення України