Суспільне мовлення

Під час обміну полоненими 7 березня повернули п’ятьох захисників із Львівщини

Під час обміну полоненими у вівторок, 7 березня, повернули п’ятьох захисників з Львівщини. Про це повідомив 8 березня начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. Імена військових він не називав.

За словами начальника Львівської ОВА, усі військові родом з Червоноградського району. Вони виконували бойові завдання під Маріуполем.

“П’ятеро наших земляків повернулися додому в результаті обміну полоненими, який відбувся учора. Усі військові – з Червоноградського району. Вони виконували бойові завдання під Маріуполем. З поверненням, Герої! Швидкої реабілітації! Чекаємо на повернення усіх наших захисників і захисниць”, — написав Максим Козицький.

Що відомо про обмін 7 березня

Україна 7 березня повернула з російського полону 130 військових: 126 чоловіків та чотири жінки. Серед них — захисники “Азовсталі” та бійці з Донецького напрямку.

Усі врятовані з російської неволі – представники рядового та сержантського складу, повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Більшість звільнених – 87 осіб – потрапили в полон у Маріуполі, зокрема, були евакуйовані з “Азовсталі”. Решта врятованих українців воювали на Донецькому (в районі Бахмута та Соледара) та Луганському напрямках.

Серед звільнених – 45 військовослужбовців Збройних сил України, 25 нацгвардійців, 23 прикордонника, 21 воїна Військово-морських сил України, восьмеро “тероборонівців” та вісім представників Державної спеціальної служби транспорту. Наймолодшому звільненому ще не виповнився 21 рік, найстаршому скоро виповниться 64 роки.

У штабі додали, що більшість звільнених унаслідок обміну мають поранення та захворювання унаслідок боїв та полону.

Що відомо про українців, які перебувають у полоні РФ

За останніми даними, у полоні Росії перебувають 3,4 тисячі українських військових та цивільних, щонайменше 15 тисяч вважаються зниклими безвісти під час повномасштабної війни. Про це Суспільному повідомила уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька.

Раніше Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що ідеться про 3,4 тисячі саме військовослужбовців.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець за результатами перемовин України і Росії у Туреччині, які відбулися 16 січня повідомляв, що сторонам вдалося домовитися про створення коридору для обміну полоненими.

Повернути всіх. Як працює Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Російська сторона не погоджується на обмін всіх на всіх” — омбудсман України


Джерело: Суспільне мовлення України