Суспільне мовлення

“Перша в історії української медицини”: операція на серці 8-місячної тернополянки

Тернополянці Ніколь у 8 місяців зробили операцію з подвійного переміщення артеріальних коренів на серці. Про це розповів завідувач відділення дитячої кардіохірургії лікарні святого Миколая Олександр Ячнік. За його словами, така операція – перша в історії української медицини.

Зараз Ніколь Шуб’як 10 місяців. Батько розповів, що вагітність і пологи проходили без ускладнень.

Сім’я Шуб’як. Фото: Суспільне Тернопіль

“Буквально, на третю годину її життя лікарні просто послухали, зробили первинний огляд дитини після народження і почули в неї шум в серці “, — каже батько Василь Шуб’як.

Згодом у дитини виявили ваду серця. Потрібна була термінова операція, — розповідає Василь Шуб’як.

“Потім нас відправили каретою швидкої в лікарню у Львів. І там почалось наше перше хірургічне втручання. Зробили одну операцію для корекції, для того, щоб дитина могла набрати вагу”, — каже батько дівчини.

"Перша в історії української медицини": операція на серці 8-місячної тернополянки

Ніколь. Фото: Суспільне Тернопіль

На наступну операцію родина чекала 8 місяців. Щомісяця Ніколь проходила обстеження.

“Четвертого липня була зроблена ця операція, в якій зробили цю радикальну зміну в серці. Поправили те сердечко, клапан, ті магістральні судини поміняли місцями”.

З лікарні Ніколь виписали на 21-й день після операції.

"Перша в історії української медицини": операція на серці 8-місячної тернополянки

Ольга Шуб’як. Фото: Суспільне Тернопіль

“Ніколь, дякувати Богу, після операції себе добре почуває. Вона дуже весела в нас, активна, така розумна наша дівчинка”, — каже мама Ольга Шуб’як.

"Перша в історії української медицини": операція на серці 8-місячної тернополянки

Операція на серці. Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Вада, що була у Ніколь, – зустрічається в 0,15% дітей, народжених з вадами серця, – розповідає завідувач відділення дитячої кардіохірургії лікарні святого Миколая Олександр Ячнік. Через неї до легень дівчинки не надходила достатня кількість крові. За словами лікаря, операція тривала 14 годин.

“Ніколь потрапила до нас ще новонародженою із вже діагностованою вадою, котру ми підтвердили. Наскільки я знаю і пам’ятаю, це ми виконали, фактично, перше в Україні втручання під назвою “Подвійне переміщення артеріальних коренів”. Це одна з операцій, які використовують для лікування тої вади, що була в Ніколь. Проте, із всього спектру доступних втручань, ця операція, попри те, що вона є технічно найскладнішою, пропонує найбільшу анатомічну вигоду. В даному випадку реконструкція всіх структур серця виконувалася суто з використанням власних аутологічних тканин дитини. Таке втручання пропонує найдовшу тривалість життя”, — розповів Олександр Ячнік.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Читайте нас у Telegram: оперативні новини Тернопільщини


Джерело: Суспільне мовлення України