Суспільне мовлення

Перша “незламна матуся” у Львові: як зараз живе жінка

У Центрі матері і дитини “Незламні матусі” зараз живе 12 жінок і 26 дітей. Це переселенки, які нещодавно народили та вагітні. Серед мешканок є і такі, що живуть там з першого дня відкриття центру. Одна з них Тетяна Олійникова. Суспільне поспілкувалось із жінкою.

Тетяна Олійникова переселенка з Луганщини. Вона перша мешканка центру “Незламні матусі”. Туди поселилася влітку, коли була ще вагітна. Зараз її сину Святославу 7 місяців. Хлопчик народився 1 вересня. Тетяна пригадує, як рік тому в останній день березня виїжджала з окупованого Старобільська.

“Після того як почалася повномасштабна війна, ми ще місяць майже прожили в окупації, потім переїхали одразу до Львова спочатку чотири місяці жили в школі, а потім переїхали в це містечко. Я виїжджала з сином, йому сім років, мамою чоловіка і з його меншим братом”, — розповідає переселенка Тетяна Олійник.

Фото: Суспільне Львів

Чоловік Тетяни прикордонник з перших днів на фронті. Нещодавно він отримав осколкові поранення.

“Він був у Бахмуті. Його поранило і він зараз на лікуванні. Але скоро знову повернеться в Бахмут”, — говорить Тетяна Олійникова.

Тетяна каже, у центрі є все необхідне для життя: душові, пральня, дитяча кімната, кухня, їдальня. Але жінка може там залишатися поки Святославу не виповниться рік. Далі Тетяна буде шукати житло, адже планує залишатися у Львові.

Перша "незламна матуся" у Львові: як зараз живе жінка

Фото: Суспільне Львів

Зараз Центр “Незламні матусі” заселений менше, ніж на половину, каже його керівниця Лілія Кільчицька. У двох дерев’яних будинках живуть 12 жінок-переселенок та 26 дітей.

“Поселялися в нас різні матусі: вагітні і з новонародженими дітками. За час нашої роботи в нас народилося 10 діток в центрі. Ми як одна велика родина, жінки намагаються одна одній допомагати”, — каже керівниця “Служби матері та дитини” Лілія Кільчицька.

Перша "незламна матуся" у Львові: як зараз живе жінка

Фото: Суспільне Львів

Збудували будинки для вагітних переселенок та жінок, які нещодавно народили, за гроші Червоного Хреста.

“Кожна кімната в нас облаштована двома шафами, двома ліжками двоповерховими, комод з пеленальним столиком для маленької дитини, стіл, стільці, дитяче ліжечко”, — говорить Лілія Кільчицька.

Загалом у центрі може жити більше сотні мешканців.

Читайте також

Її назвали “Мадонна з київського метро”: як живе Тетяна Блізняк на Львівщині

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У львівському центрі “Незламні матусі” оселилася новонароджена дівчинка


Джерело: Суспільне мовлення України