Суспільне мовлення

Пережити зиму. Як Мальтійська служба допомагає людям у прифронтовій зоні

Останні 25 років Мальтійська служба допомоги до зими готувалася звично влаштовуючи акції до Дня Святого Миколая. Проте, цього року через війну додалося й інше – допомагають українцям пережити зиму. Волонтери та мальтійці, яких понад чотириста, не лише годують людей гарячими стравами на вокзалах, пунктах пропуску на кордонах та прихистках для біженців, а й закуповують та ремонтують необхідні речі мешканцям фронтових та прифронтових регіонів, аби ті не замерзли.

Суспільне дізналося, яку допомогу в час війни надає міжнародна благодійна організація Мальтійська служба допомоги, головний офіс якої знаходиться у Львові, що вже зроблено і де та яку допомогу від них чекають найбільше.

Баба Ніна, яка молилася за всіх

Після ворожого ракетного обстрілу у селі Коробочкине, що у Харківській області, 82-річна баба Ніна дивом залишилася живою, але без даху над головою. Будинок, в якому жила старенька, був знищений. Відмовившись покидати рідне село, жінка перебралася до сараю. Волонтери Мальтійської служби не лише залатали дах та встановили нові вікна, а й поставили буржуйку та утеплили приміщення. Час від часу вони до неї навідуються та переконуються, чи вона у теплі та чи є що їсти.

Баба Ніна. Фото: Мальтійської служби

Жінка дуже віруюча, тож щоразу коли до неї приїжджають волонтери, записує їхні імена у спеціально заведений зошит, аби упродовж дня за них молитися. Про війну досі нагадує величезна вирва на подвір’ї…

Зігріти, нагодувати та прихистити

Спеціальний проєкт допомоги людям, зокрема у прифронтових та фронтових регіонах нещодавно відкрила Мальтійська служба допомоги. Йдеться про так звану зимову програму, що буде поширена на Одеську, Херсонську, Миколаївську, Запорізьку, Дніпропетровську та Харківську області. Наразі цільово волонтери допомогу розгорнули на Харківщині та Запоріжжі, згодом географію розширюватимуть.

За словами програмного директора Мальтійської служби допомоги Олексія Побурка, найперше, волонтери забезпечують людей базовими потребами – допомагають зігрітися, завозять продукти та турбуються, аби люди мали можливість зарядити телефон та мати зв’язок із рідними.

Пережити зиму. Як Мальтійська служба допомагає людям у прифронтовій зоні

Пережити зиму. Як Мальтійська служба допомагає людям у прифронтовій зоні. Фото: Мальтійської служби

Загалом, як зазначив Олексій Побурко, лише за пів року повномасштабної війни у 65 міст і селищ України вдалося доставити понад 2,5 тонни гуманітарної допомоги. На вокзалах, пунктах пропуску на кордонах та в інших місцях для біженців роздали 300 тис. порцій гарячих страв. Крім того, 65 тис. порцій гарячих страв — у прихистках для переселенців. Гуманітарну допомогу також отримали 190 прихистків для переселенців, а два прихистки є під постійною та повною опікою Мальтійської служби, а це понад 600 переселенців.

Вектори допомоги

Зимова програма Мальтійської служби допомоги має кілька векторів. Йдеться про зимові набори, яких планують скласти та передати для близько двох тисяч сімей. За словами Олексія Побурка, у набори входять повербанк зі сонячною панеллю, теплі шкарпетки, сухі продукти, тобто такі, які не потребують приготування, LED-ліхтарик, спальник або термос. Набори передбачені для використання у надзвичайних ситуаціях, коли не буде електропостачання, можливості обігріву та приготування їжі. Також мальтійці забезпечують людей продуктовими та гігієнічними наборами.

Пережити зиму. Як Мальтійська служба допомагає людям у прифронтовій зоні

Пережити зиму. Як Мальтійська служба допомагає людям у прифронтовій зоні. Фото: Мальтійської служби

У прифронтові та фронтові регіони поїхало чимало резервних джерел електропостачаннягенераторів. Зокрема, на звільнених територіях Харківської області, у селах Ківшарівка, Коробочкине генератори забезпечують зв’язок та світло, а у селищі біля Лозової від придбаного потужного генератора люди можуть не лише заряджати свої мобільні телефони, а й отримувати воду, адже генератор забезпечує роботу каналізаційно-насосної станції. Загалом у планах — передати 300 генераторів різної потужності та для різних потреб.

По двічі на Харківщину та Херсонщину передали 36 тонн руберойду, а на дахах трьох будівель ДСНС в Харківській області домовилися встановити сонячні електростанції.

Також у межах зимового проєкту допомагають відновити будинки мешканців Харківської області. Населені пункти, які нещодавно звільнили або якщо вони розташовані неподалік фронту, забезпечують будівельними матеріалами для ремонту будинків, лагодять дахи, “зашивають” вікна. Силами мальтійців та руками волонтерів на Харківщині відновили амбулаторію сімейної медицини, де вже працює сільський лікар, а на Запоріжжі замінили вікна у пошкоджених від вибухів будинків. Загалом до зими вже допомогли підготувати 130 будинків.

Пережити зиму. Як Мальтійська служба допомагає людям у прифронтовій зоні

Пережити зиму. Як Мальтійська служба допомагає людям у прифронтовій зоні. Фото: Мальтійської служби

“Працюємо і по запитах, тобто наші працівники одягають бронежилети, їдуть у фронтові і прифронтові регіони, бачать реальну картину, кажуть нам, що потрібно і для кого, а ми на місцях формуємо потреби.

Часто машина Мальтійської служби є першою, яка заїжджає туди після бойових дій. Люди по кілька місяців там не бачили волонтерів… Часом просять елементарного – води, мила… Крім цього – складаємо допомогу самі. Йдеться про продуктові, господарські набори, ремонтні роботи на місцях. У Львові маємо великий склад, куди приходять необхідні речі, все комплектуємо і відправляємо”, – каже Олексій Побурко.

За його словами, аби зібрати та відправити все необхідне, допомагають партнери – мальтійці з Німеччини, громадські організації в Італії, Швеції тощо. Частину купують на Львівщині та завжди намагаються підтримувати локальних виробників.

Не припиняють надавати допомогу мальтійці й у Львові. Зокрема, потужними генераторами вони забезпечили міський геріатричний пансіонат та психоневрологічні інтернати в області, модульні містечка для ВПО, а також беруть участь у реконструкції будинку та облаштування прихистку у Великих Грибовичах, зокрема обладнують там котельню. Вже у грудні там має заселитись близько 60-80 людей.

Водночас, за словами програмного директора Мальтійської служби допомоги, триває проєкт нового прихистку для переселенців у Самборі на Львівщині. Йдеться про капітальний ремонт громадського будинку та перетворення його у простір для проживання 130 внутрішньо переміщених людей. Попередня вартість інвестицій становить 15 млн грн.

“Переформатування роботи ми відчули з перших днів війни. Але й після перемоги ще довго матимемо роботу. Розуміємо, що коли ЗСУ виб’є за межі кордону всі ворогів, а Росія розпадеться на маленькі частини, левова частка українців все ж залишиться без роботи і домівок, тож надалі доведеться працювати і забезпечувати їх як мінімум базовими потребами”, — каже Олексій Побурко.

Читайте також

У Львові дизайнерка з Харкова переробляє використані гільзи на мистецькі речі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівська хорова школа “Дударик” влаштує концерт, аби зібрати гроші на зимовий одяг для ЗСУ


Джерело: Суспільне мовлення України