Україна і світ

Перевірка документів під час воєнного стану: підстави та порядок проведення

Фото: Depositphotos

Наразі в Україні діє воєнний стан. Цей режим був введений у зв’язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації.

Факти ICTV дізнавалися у юристів Безоплатної правничої допомоги, на яких підставах та як може здійснюватися перевірка документів під час воєнного стану, які особи мають на це право. 

Підстави для перевірки документів під час воєнного стану 

– Перевірка документів, огляд речей та транспортних засобів під час воєнного стану здійснюється на підставі чинного законодавства України, зокрема Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України Про основи національного спротиву, Про правовий режим воєнного стану, – зазначають юристи.  

Така діяльність є виключною прерогативою уповноважених органів державної влади і може здійснюватися лише після введення воєнного стану на відповідній території на підставі указів президента України та наказів військового командування. 

Згідно з порядком № 1456, право на проведення перевірок та оглядів надається уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії та інших силових структур, визначених наказом коменданта. Для проведення огляду можуть використовуватися технічні засоби, проте аудіо- та відеофіксація житла можлива лише за згодою власника. 

Поверхнева перевірка – це процедура, яка проводиться уповноваженими особами (наприклад, поліцейськими) з метою виявлення предметів або речовин, які можуть становити загрозу. Проводиться вона шляхом візуального огляду, прощупування одягу та огляду речей. 

Коли проводиться перевірка документів та речей

У період дії воєнного стану та/або під час мобілізації поліцейський має право вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років надання нею військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах (ст.32 закону України Про Національну поліцію).

Підстави для проведення перевірки документів та речей: 

  • Якщо є інформація про те, що людина може завдати шкоди собі або іншим. 
  • Якщо особа у розшуку, але за наявності постанови від слідчого з ухвалою судді про затримання. Така особа заноситься в базу Armor. Тому якщо людині кажуть, що вона перебуває у розшуку, потрібне документальне підтвердження.
  • Якщо людина схожа на безвісти зниклу особу або ту, що самовільно залишила місце для утримання військовополонених.
  • Якщо особа перебуває на режимному об’єкті, зокрема стратегічних об’єктах, блокпостах.  
  • Якщо у людини є речі, обіг яких обмежений або взагалі заборонений. Йдеться про наркотики чи зброю.  
  • Якщо особа перебуває на місці ДТП або вчинення правопорушення.  
  • Якщо зовнішність особи дає підстави вважати, що вона причетна до вчинення правопорушення. Але в такому випадку поліцейські повинні зазначити, за яких обставин та коли вас могли бачити та відкрили кримінальне провадження. Тобто повинні бути законні підстави, а не думка правоохоронця.  

Порядок перевірки документів під час воєнного часу 

Відповідно до п. 5 постанови № 1456, право на проведення перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі коменданта. 

– У період проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати із собою військово-обліковий документ та надати його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського (ч. 6 ст. 22 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію), – зазначають юристи.

Що робити, якщо в особи немає документів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відповідно до п. 7 постанови Кабміну № 1456, якщо у людини немає документів, то уповноважений може її затримати. Це потрібно для того, щоб встановити особу затриманого. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 16:40:32