Суспільне мовлення

Передадуть на Схід: з Нідерландів на Львівщину привезли мобільні шпиталі

На Львівщину з Нідерландів привезли чотири польові шпиталі двох типів. У першому варіанті шпиталь більш мобільний з основним призначенням — евакуація і надання першої допомоги. У другому — розширена версія госпіталю.

Про це розповів постачальник медичної допомоги Барт Крусейн, який приїхав з Нідерландів, аби привезти допомогу для медиків прикордонної служби України.

Шпиталі передали від Уряду Нідерландів. Для медиків також провели навчання.

Один із мобільних шпиталів, який привезли з Нідерландів. Фото: Суспільне Львів

“Спочатку ми розгорнули мобільний госпіталь, щоб вони подивилися, як це відбувається. Потім разом з ними будемо його спаковувати, згортати, для того щоб у майбутньому вони могли самостійно це робити, щоб вони могли виконувати всі функції самостійно, де це буде необхідно”, — розповідає Барт Крусейн.

Мобільний госпіталь є всесезонним, у ньому є необхідна техніка та ліки. У наметі надають першу допомогу, проводять операції, також там діє стаціонар.

Передадуть на Схід: з Нідерландів на Львівщину привезли мобільні шпиталі

“Реанімація” у мобільному шпиталі. Фото: Суспільне Львів

“Такі модулі бачили по телебаченню. Ними можна користуватися, коли є певні етапи евакуації, надходження пацієнтів може бути різним — від декількох людей на годину, і може бути декілька десятків на годину. Це базовий модуль, до нього можна доєднувати ще намети, типу лазарету або сортувального майданчика”, — говорить начальник служби охорони здоров’я бригади “Сталевий кордон” Олександр Солобчук.

Передадуть на Схід: з Нідерландів на Львівщину привезли мобільні шпиталі

Балон із киснем у мобільному шпиталі. Фото: Суспільне Львів

Окрім мобільного наметового госпіталю волонтери привезли чотири вантажівки. Три з них — евакуаційні, у четвертій облаштували стоматологічний кабінет.

“Стоматологічна допомога на фронті є потрібна. Терапевтична і хірургічна допомога — це промивання зубів, лікування захворювання зубів, лікування захворювання слизової оболонки порожнини рота, видалення зубів, лабораторні і хірургічні втручання”, — каже начальник стоматологічного відділення госпіталю Держприкордонслужби Олександр Кузнєцов.

Упродовж двох днів українські прикордонники вчилися розгортати госпіталь та працювати з обладнанням.

За словами Начальника відділу медичного забезпечення військової бригади Анатолія Коваленка, у прифронтових зонах на це піде близько двох годин. Та для роботи у мобільних госпіталях бракує хірургів, анестезіологів, операційних сестер.

Передадуть на Схід: з Нідерландів на Львівщину привезли мобільні шпиталі

Обладнання у мобільному шпиталі, який передадуть на Схід. Фото: Суспільне Львів

“Палатки будуть розташовуватися недалеко від ліній фронту. Це не проста задача в сучасній війні — розташувати саме такі намети. Місця будуть обачно обрані, щоб максимально убезпечити медичний персонал”, — каже начальник відділу медичного забезпечення бригади “Сталевий кордон” Анатолій Коваленко.

Передадуть на Схід: з Нідерландів на Львівщину привезли мобільні шпиталі

Обладнання у мобільному шпиталі. Фото: Суспільне Львів

Як розповів Барт Крусейн, приїжджають з допомогою не вперше, уже передали українським військовим дев’ять таких госпіталів, планують передати ще дванадцять.

“Ми зрозуміли, що війна дуже близько до нас, тобто це або два дні дороги або дві години літаком”, — каже постачальник медичної допомоги від Уряду Нідерландів Барт Крусейн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України