Суспільне мовлення

Пам’ятки архітектури: у гірській громаді на Львівщині дали рекомендації щодо збереження церков

У Славській громаді відбулась робоча зустріч священників та представників місцевого департаменту архітектури. Вони обговорили варіанти збереження пам’яток архітектури місцевого та національного значення, та дали рекомендації щодо впорядкування пам’яткоохоронних документів. Суспільне дізнавалось як виглядають відновлені місцевими мешканцями храми.

Церква у селі Верхня Рожанка, Сколівського району є пам’яткою архітектури національного значення. Храм покритий ґонтом. Відновили дах за гроші парафіян. Майстер, який робив дерев’яне перекриття — місцевий. Церква діюча, там щонеділі відбувається літургія.

“Вирішено залишити її в такому вигляді, звичайно, що сьогодні простіше закупити метал і накрити, і забути на десятки років, звичайно і ґонта слугуватиме два-три десятки років, якщо її поновляти, змащувати, наприклад, трансформаторним маслом”, — розповідає священник Ярослав Левицький.

Церква у селі Верхня Рожанка. Фото: Суспільне Львів

Там планують замінити вікна, роботи проводитимуть згідно з старими світлинами храму. Також церква похилилася, над цим питанням працюватимуть фахівці, каже місцевий священник Ярослав Левицький.

Збереження пам’яток архітектури місцевого та національного значення на Львівщині

Церква у селі Волосянка. Фото: Суспільне Львів

Церква у селі Волосянка — теж пам’ятка архітектури національного значення. Там храм зазвичай стоїть зачинений, місцеві збудували нову церкву. Всередині частково збереглись автентичні розписи. Ту частину стіни закривав іконостас.

“Люди почали будувати новий храм, частина десь протікала за радянських часів і потім самі люди перекрили ту частину”, — говорить священник Анатолій Цап.

Збереження пам’яток архітектури місцевого та національного значення на Львівщині

Церква у селі Волосянка. Фото: Суспільне Львів

Минулого року храм пофарбували, відновили ґанки. Згідно з традиціями, дерев’яні церкви стоять на камінні, каже місцевий священник Анатолій Цап. Церква накрита металевими листами, але під ними збережений ґонт. Нещодавно парохи Славської ОТГ зустрілися з місцевою владою. Говорили про збереження пам’яток та впорядкування документів.

“Дерев’яні церкви 840 років, початку 900 років, що потребують ремонту. Для того, щоб це мало якісь напрацювання зініціювали ознайомчу, інформаційну, зустріч зі священнослужителями”, — каже начальник відділу архітектури Славської селищної ради Олег Кончевич.

За словами Олега Кончевича, говорили, зокрема, про те, що реставрація таких пам’яток потребує експертиз та дозвільних документів. У Славській громаді є 16 таких храмів.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Реставрація палацу Гредлів: що планують зробити у сколівській пам’ятці після ремонту


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин