Суспільне мовлення

Отримали протези та пройшли реабілітацію: 10 прикордонників повернулися з лікування в Іспанії

До України після лікування та реабілітації повернулись 10 прикордонників, які отримали травми під час бойових дій. Військові перебували в іспанському місті Барселона. Частині із них провели операції та поставили протези.

Серед прикордонників Микола із позивним “Хижак”. Він одним із перших 24-го лютого 2022 року зустрічав ворога на Сумщині. Тієї ночі якраз перебував на зміні на кордоні.

“Почали бити з кулеметів, чи з ДШК, дуже хороший калібр. І почали бити з РСЗВ. Вогонь щільний був. Отак все розпочалось. Потім відходили на Чернігів і там отримав поранення 14 березня”, — каже прикордонник Микола із позивним “Хижак”.

Його зачепило уламком снаряду і Микола втратив ногу.

“Собі перев’язував — мотузка, виламав палку, гілки там попадали, накинув мотузку і зав’язав, палкою перекрутив. Не тільки мене, друг мій тоді загинув, ще хлопці були поранені, кому зміг, тому сам з таким пораненням надавав допомогу”, — розповідає прикордонник Микола із позивним “Хижак”.

Прикордонник Микола із позивним “Хижак”. Фото: Суспільне Львів

В Іспанії чоловік отримав протез та пройшов реабілітацію. А його побратиму — 25-річному Миколі Олейникову в Барселоні провели кілька операцій та встановили протез втраченого ока. Чоловік родом із нині окупованої частини Луганщини. З 2020-го року вирішив служити за контрактом. А після 24-го лютого брав участь у боях на Луганщині та Донеччині, де потрапив під обстріл із танків.

“Наче камінь влучив по касці. А потім вже зрозумів, що потрапив мені осколок. В Іспанії мені ставили протез”, — каже прикордонник Микола Олейников.

Прикордонники повернулися з реабілітації в Іспанії

Прикордонник Микола Олейников. Фото: Суспільне Львів

Після 6 місяців в Іспанії прикордонник повернувся до України. Микола має намір повернутись у військо та звільняти рідну Луганщину.

“Луганськ я хотів би, щоб звільнили швидше. Тому що я пам’ятаю його ще з дитинства, і це добре, гарне місто. Звісно, все звільнимо, все буде Україна”, — каже прикордонник Микола Олейников.

Отримали протези та пройшли реабілітацію: прикордонники повернулися з Іспанії

Фото: Суспільне Львів

Зараз українських прикордонників, які потребують лікування, скеровують до Іспанії та Литви. Фінансують усе іноземні благодійники.

“Для хлопців це все безкоштовно. Повністю харчування, і перебування, лікування, і протезування. Що, я думаю, найголовніше, тому що воно найкоштовніше. І з подальшим обслуговуванням цих протезів вже в українських фірмах”, — каже заступник начальника Львівського військового медичного центру прикордонної служби Сергій Ткаченко.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівські прикордонники повернулися з Іспанії після реабілітації


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин