Суспільне мовлення

Оплата проїзду без готівки: валідатори в автобусах Львівщини планують встановити до липня

На Львівщині розпочали впровадження е-квитка. Валідатори вже встановили у 22 автобусах. До липня ними обладнають усі приміські та міжміські маршрути області. Таким чином, пасажири зможуть здійснювати електронну оплату проїзду. Як працюватиме електронний квиток в області, дізнавалося Суспільне.

Перші 22 валідатори встановили на маршруті “Львів-Рава-Руська”. За допомогою цих пристроїв пасажири мають можливість оплатити проїзд карткою або ж за допомогою мобільного телефону.

. Люди ще так не користуються, люди всі замислені з війною, з тим всім. Молодь — то найбільше, вони мають на телефонах гроші і розраховуються. Картками дуже мало, бо то треба, щоб був чіп, а для пенсіонерів, то вони взагалі не розуміють, що то”, — каже водій Володимир Війтович.

Водій Володимир Війтович. Суспільне Львів

Поки що валідатори працюють у тестовому режимі, каже начальник обласного управління транспорту і зв’язку Степан Рудницький.

” коли система запрацює по усіх перевізниках, то вона має працювати у режимі сheck-in/check-out, тобто пасажир має валідувалися двічі: при посадці в транспортний засіб, назвемо це зупинка А, де він сідає, і при виході він має теж завалідуватися на кінцевій зупинці для того, щоб система могла порахувати відстань, яку він проїхав, і згідно тарифної сітки зняти з нього відповідну оплату”, — розповідає Степан Рудницький.

Валідатор для е-квитка в маршрутці на Львівщині

Валідатор для е-квитка в маршрутці на Львівщині. Суспільне Львів

Обладнали міжміські автобуси валідаторами за гроші інвестора. Також є мобільний додаток, через який можна здійснювати оплату за проїзд.

“Ви можете прив’язати свою банківську карту і побачити поки що обмежену інформацію щодо цієї поїздки, тобто маршрут, час проплати, місце, де ви оплатили, і згенерувати фіскальний чек.

Впроваджувати е-квиток в області будуть у кілька етапів.

“Перший етап триває до перших чисел липня і передбачає встановлення валідаторів, тобто обладнання, яке ви сьогодні могли спостерігати на всіх транспортних засобах, їх є в області 1050. До кінця року буде діяти так званий перехідний етап, тобто буде працювати і банківська карта, і оплата готівкою. Пільговики будуть наразі проїжджати на підставі тих посвідчень, як вони це здійснювали до того. До кінця року ми сподіваємося, що всі охочі вже будуть мати можливість скористатися електронним платежем при оплаті проїзду,

Степан Рудницький

Степан Рудницький. Суспільне Львів

Голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка каже, впровадження електронного квитка має бути вигідним і пасажирам, і перевізникам. Для цього потрібно врегулювати питання з перевезенням пільговиків.

“Основна проблема транспорту – це є пільгові перевезення, облік пільговиків і компенсація за їхнє перевезення. Ми чуємо, що це буде робитися, але поки що ця система не передбачає такого. Говорять сьогодні про видачу пільгових карток, хто їх буде видавати? Це буде видавати соціальна служба області чи соціальна служба соціальної громади? Тобто є ряд питань”, — зазначає Іван Велійка.

“Коли ми видамо пільгові картки, то за певний звітний період керівнику територіальної громади буде представлена сума, яку він має оплатити за те, на скільки наїздили його пільговики. Це буде індивідуальний підхід. Кожна громада буде визначати кількість пільговиків, кількість поїздок, яку вона спроможна компенсувати.

Валідатори для е-квитка у всіх автобусах Львівщини планують встановити до початку липня

Валідатори у всіх автобусах планують встановити до початку липня. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, Львівщина перша в Україні запроваджує е-квиток у приміських та міжміських автобусних маршрутах, які курсують в межах області.


Джерело: Суспільне мовлення України