Суспільне мовлення

Одна людина рятує трьох. Яка ситуація із донорством крові у Львові

Від початку повномасштабної війни потреба у донорах крові в Україні значно зросла. Адже окрім лікування важкохворих дорослих та дітей, збільшилась кількість й тих, хто отримав важкі поранення під час військових дій і зараз лікується у Львові. За словами медиків, донорство крові є ще однією лінією оборони України, бо кожен донор може врятувати двох-трьох людей. Які потреби у запасах крові у Львові, хто може стати донором та чому так важливо здавати кров регулярно, дізнавалося Суспільне.

Після здачі крові відчуваю радість і душевну втіху

У Львові кров можна здати у Львівському обласному центрі служби крові, що на вулиці Пекарська, 65 та у Першому ТМО на Миколайчука, 9. Після цього кров розподілять по медичних закладах.

Львів’янка Ольга Шолдрак кров здає не вперше. У січні жінка стала донором вшістнадцяте. І зупинятися, каже, не збирається.

“Донором хотіла бути завжди. Навіть не знаю, звідки це взялось. Щойно вступила на навчання у Львів, пішла в Центр крові. На жаль, перші спроби стати донором крові були невдалими, бо показники здоров’я не відповідали нормі. Тоді це стало моїм незакритим гештальтом”, – каже Ольга.

Донорка Ольга Шолдрак. Фото Ольги Шолдрак

Жінка розповідає, що тоді, 20 років тому, на людину, яка сама прийшла здавати кров у центр, дивились як на дивачку. Тепер це не так.

Потребу в донорах загострила війна у 2014 році. Вперше своєю кров’ю з воїнами у військовому госпіталі поділилася 1 грудня 2016 року. Відтоді робить це періодично, чергуючи здачі крові – для військових, поранених та онкохворих дітей.

“Хотіла здавати раз на три місяці, але, на жаль, мій організм так швидко не відновлюється. Тому здаю кров орієнтовно раз у пів року. Стараюсь їсти продукти з вмістом заліза, щоб гемоглобін був в нормі. Після здачі завжди відчуваю радість і душевну втіху”, – додає донорка.

Посвідчення донора Ольги Шолдрак

Посвідчення донора Ольги Шолдрак. Фото Ольги Шолдрак

Під час третьої здачі крові Ользі Шолдрак видали посвідчення донора. Його з собою носить постійно — “настільки воно дороге”. Навіть зараз, коли тимчасово перебуває у Нідерландах. Саме перед поїздкою вона встигла здати кров вшістнадцяте. Каже, щойно повернеться, відразу помчить у Центр крові.

Нам бракує культури донорства

Волонтерка, координаторка із донорства у благодійному фонді “Із янголом на плечі” Лариса Кісь каже, що здавати кров у Львівський обласний центр служби крові зараз приходять як люди молодого віку, так і старші.

У дні “без акцій” донорів менше, а коли у соцмережах оголошують про потребу, набагато більше. Зокрема, після акції “Найсмачніша донація зими”, яку за сприяння фонду провели всередині січня, кількість охочих здати кров зросла втричі. Проте, у фонді наголошують: прагнуть стабільності, тоді потреби можна буде закривати регулярно.

Популяризацією донорства благодійний фонд “Із янголом на плечі” займався ще задовго до війни. Все почалося із звернень батьків, які просили допомогти зібрати гроші на дороге лікування, а також знайти донорів на тромбоцити. Тоді й вирішили створити на Львівщині базу донорів, які регулярно допомагатимуть. Під час війни ця база донорів стала в нагоді, згодом туди приєднались ще чимало людей. Загалом – більше сотні.

“Наша мета – це популяризація донорства. Хочемо, щоб як і за кордоном, у нас люди розуміли, що донорство – це нормально і не страшно. Прагнемо виробити культуру донорства, якої зараз не вистачає, щоб люди мали звичку регулярно приходити і здавати кров, а не лише тоді, коли є адресна потреба чи великі заклики, наприклад, після подій у Соледарі. Після таких закликів відбувається дисбаланс – люди йдуть сотнями, що годі всіх охопити”, – каже Лариса Кісь.

За її словами, кров в лікарнях потрібна завжди, а війна цю потребу лише загострила. Цілком достатньо, якщо щодня до Центру крові приходитимуть 70-80 донорів, а не 30 або ж навпаки 200, як це часто буває.

Це підтверджують у Львівському обласному Центрі служби крові.

“Оптимально, щоб регулярно щодня здавати кров приходили від 60 до 80 людей з різними групами крові. Тоді ми матимемо постійні запаси крові і її вчасно отримають усі, кому вона потрібна”, – каже завідувач донорським відділенням Львівського обласного центру служби крові Ігор Горбаль.

Слідкуйте, яка кров потрібна сьогодні

За словами завідувача донорським відділенням Центру служби крові, “свіжа” кров — найкраща.

“Один донор крові рятує двох-трьох пацієнтів, адже від людини, яка здає кров, отримуємо еритроцитарну масу, плазму, а при потребі тромбоконцентрат. Наприклад, термін придатності еритроцитів складає 35 днів. Але чим свіжіша кров, тим краща і корисніша, тож регулярне поповнення краще, ніж тривале зберігання”, – зазначає Ігор Горбаль.

Потреби в крові є постійні

Потреби в крові є постійні. Суспільне Полтава

Потреби у крові, як наголосив чоловік, є постійні, оскільки Центр крові забезпечує медичні заклади, де лікують як цивільних, так і військових. Водночас, радить слідкувати за повідомленнями у соціальних мережах або цікавитись у Центрі, яка кров потрібна саме сьогодні. Зокрема, зараз у достатній кількості є І та ІІ групи крові із резусом “+”, але у дефіциті – І, ІІ, ІІІ, ІV групи “-” та ІІІ “+”.

Дізнатись, яка група крові потрібна зараз, можна на сторінці Центру служби крові або за номерами телефонів. Також можна зареєструватися у донорський резерв, після чого запрошуватимуть на донацію, коли буде потреба саме такої групи крові.

Найбільший наплив донорів спостерігають у вівторок та середу, а менший – у четвер та п’ятницю. Аби не стояти в чергах, просять приходити з 11.00 до 13.00 год., адже з 09.00 до 10.00 год. кількість охочих здати кров є більшою.

Приходьте раз у два-три місяці

За словами Ігоря Горбаля, нормою вважається, коли люди можуть здавати кров шість разів на рік, тобто кожні два місяці. Регулярність визначена законодавством. Жінкам можна здавати кров раз на три місяці.

“Теоретично кров може відновитися через 5-6 днів, але щоб донору не перевантажувати організм, доведено, що через 60 днів це абсолютно безпечно робити знову. Та доза крові, яку забирають, а це 350-450 мілілітрів, абсолютно безпечна для організму”, – каже медик.

Процедура здачі крові зовсім не тривала і займає близько 15-20 хвилин. Певний час може піти на реєстрацію, спілкування з лікарями та здачу крові з пальця на аналізи. Увесь процес загалом займає до години.

Прийшовши у Львівський обласний центр служби крові, спочатку людину зареєструють, потім – потрібно здати аналіз крові з пальця (визначають групу крові, рівень гемоглобіну). Якщо низький або ж високий рівень гемоглобіну – здавати кров забороняють. Опісля – огляд у терапевта, де лікар вимірює тиск, визначає вагу. Медик може допустити людину до здачі крові або ні.

Як і хто може стати донором

  • Донором крові можуть стати люди від 18 до 65 років (вага – не менше 60 кг).
  • З собою потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код (якщо це ID-картка – то довідку про місце реєстрації).
  • За 72 години не варто приймати ліки, що розріджують кров, наприклад, аспірин, анальгін.
  • За 24 години не можна вживати алкоголь.
  • Обов’язково потрібно добре виспатися, а в день донації легко поснідати (дозволено пити солодкий чай, морс, компот, мінеральну воду, а їсти — хліб, сухарі, варені каші, варення, рибу, овочі й фрукти, крім бананів.
  • За 12 годин не варто вживати в їжу смажене, гостре, солоне, копчене, банани, яйця, молочні продукти і масло. Краще – солодкий чай, морс, компот, мінеральну воду, варення, хліб, сухарі, відварні крупи, рибу, овочі, фрукти (крім бананів).
  • Рекомендується утриматися від куріння. Бажано не курити за годину до і після процедури донації.
  • Гарне самопочуття після здаванням крові чи компонентів крові забезпечать 2 склянки соку або води, випиті перед донацією.
  • Не варто приходити здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
  • Перед донацією варто відверто відповісти на запитання лікаря і не приховувати інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.

Після донації варто:

  • Відпочити 10-15 хвилин.
  • Якщо відчули запаморочення або слабкість, повідомити персонал.
  • Не намагатися відразу йти чи керувати машиною, якщо є запаморочення голови.
  • 2-3 години не піднімати нічого важкого рукою, з якої брали кров.
  • 3-4 години не знімати пов’язку і не намагатися її мочити. Це вбереже від появи синця.
  • Упродовж наступних 12 годин уникати інтенсивних фізичних навантажень.
  • Упродовж двох діб повноцінно та регулярно харчуватися.
  • Упродовж двох діб уживати збільшену кількість рідини (не менше 2 літрів на день) – соки, воду, неміцний чай (алкоголь не рекомендується).

Протипоказання до донорства:

  • Серйозні активні, хронічні, неінфекційні захворювання.
  • Патологічна схильність до кровотеч.
  • Багаторазові випадки втрати свідомості чи судом.
  • Цукровий діабет (застосування інсуліну).
  • Інфекційні хвороби (гепатити В і С, ВІЛ тощо).
  • Онкопатології.
  • Будь-які випадки проведення внутрішньовенних або внутрішньом’язових ін’єкцій препаратами, яких не призначив лікар, зокрема застосування стероїдів і гормонів.

Центр служби крові, що на вулиці Пекарська, 65 дещо переформатував свою роботу і тепер крім графіку з понеділка до п’ятниці двічі на місяць працюватиме й по суботах (у першу та третю суботи місяця). Графік незмінний – з 8.30 до 13.00.

Читайте також

“Найсмачніша донація зими”: у Львові донорів крові для військових пригощали пампухами

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові прикордонники здали кров для поранених військових


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин