Львівський портал

Обрали проєкт відбудови знищеного музею Шухевича у Львові

30 червня оприлюднили результати Всеукраїнського архітектурного конкурсу на проєкт відновлення музею Романа Шухевича, який вночі 1 січня знищив ворожий дрон. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Міський голова зазначив, що архітектори врахували побажання родини Шухевичів.

«Важлива новина до Дня народження генерала Романа Шухевича. Маємо результати Всеукраїнського архітектурного конкурсу на проект відновлення музею, який був знищений ворожим дроном.  Високоповажне журі обрало переможця.  Враховано побажання родини Шухевичів», – повідомив мер.

За словами Андрія Садового, будівля збереже свій історичний вигляд, а новий простір біля озера та пам’ятника наповнять освітніми, культурними та меморіальними елементами.

Як повідомили в пресслужбі Львівської міської ради, журі конкурсу, до якого увійшли архітектори, музейники, реставратори, представники міської та обласної влади, одноголосно обрало команду переможців, за концепцією яких буде відбуватися майбутнє проектування. У конкурсі перемогла команда Андрія Лесюка, яка є автором Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові.

На прохання родини Романа Шухевича, форма будівлі максимально відтворюватиме її історичний вигляд, а всі автентичні елементи, які частково вціліли після нападу росіян, а це столярка, деревʼяні сходи, фортепіано, погруддя та ін., місто відновить та поверне у музей, чітко відділивши автентичне від нового. Ключовою у майбутньому музейному просторі має стати криївка, де переховувався Роман Шухевич, що розташовувалася на другому поверсі.

За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, конкурс розкрив усю варіативність підходів до вирішення питання відновлення музею.

«Перше місце отримав проєкт, який найбільш тактовно підійшов до вирішення завдання: збережено всю автентику, столярку, окремі деталі і весь об’єм так, як було раніше, лише з тим, щоб зробити його ще міцнішим і чітко відділити те, що буде відновлено у 2024-2025 роках. Буде чітко видно те, що зроблено нове, і в цьому так само закарбована певна історія атаки, тому що не випадково саме цей об’єкт було зруйновано. Ми показуємо, що наша пам’ять —  не плакати над попелом, а зберігати вогонь. Цей вогонь — це відвідувачі, сучасна якісна експозиція. Ми даємо можливість переродитися цьому об’єкту»,  – пояснює Антон Коломєйцев.

На місці закинутих господарських будівель архітектори запропонували облаштувати освітній простір для проведення заходів патріотичного виховання для молоді, доповнивши такими таким чином функціональне наповнення музею.

Крім того, проект передбачає формування меморіального скверу імені Романа Шухевича з освітніми зонами біля озера. На території навколо пам’ятника Роману Шухевичу облаштують площу та встановлять вуличні меблі. Важливим на сьогодні є те, що проектні рішення передбачають повну інклюзивність обʼєкту.

Після обрання переможців, пропозицію обговорили з родиною Романа Шухевича, зокрема з донькою генерала-хорунжого пані Марією.

«Багато було дискусій. Моя думка була відновити його таким, як він був раніше. Але дуже багато ідей і думок є про те, як відновити, і це затягується. А будемо так дискутувати – не знати, коли цей музей відродиться. І з огляду на те, щоб музей відродився, щоб ворог не тішився, що він знищив і ми опустили руки, треба працювати і відновлювати», – сказала Марія Трильовська (Шухевич).

Передісторія

Нагадаємо, у ніч на 1 січня російські окупанти атакували Львівщину «Шахедами». Уламки збитого дрона впали на музей-садибу Романа Шухевича, який розташований у Львові та Білогорщі. Музей вщент згорів.

Внаслідок удару у музеї знищено 16 експонатів, які входили до Музейного фонду України. Кількасот інших експонатів вдалося зберегти, адже їх вивезли ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Невдовзі після атаки Львівська міська рада заявила, що проведе Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт із відбудови знищеного на Білогорщі музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Сам конкурс оголосили 27 лютого, переможця мають обрати у травні.

6 лютого донька Романа Шухевича Марія Трильовська-Шухевич виступила на сесії Львівської облради і закликала відбудувати знищений Росією музей, не чекаючи кінця війни.

Депутати зі свого боку вирішили розробити концепцію відбудови музею Романа Шухевича, вжити заходів для його збереження і напрацювати план розвитку.

Водночас депутати Львівської міськради також виступили з закликом не відкладати відбудову музею і якнайшвидше відновити його у первинному вигляді.

Додамо, що садиба-музей Романа Шухевича на Білогорщі підпорядкована Львівському історичному музею. Його директор Роман Чмелик розповів, що вже є кілька варіантів відбудови і розвитку музею. Родина генерал-хорунжого УПА та мешканці мікрорайону виступають за те, щоб збудувати точну копію садиби.

А в перспективі, за словами Чмелика, навпроти можна спорудити сучасний музейний комплекс, проєкт якого обрати на архітектурному конкурсі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-30 12:23:22

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин