Суспільне мовлення

Не міг говорити, їсти та ходити: у Львові після двох місяців коми проходить реабілітацію військовий

У лютому 2023 року 35-річний Роман Портний з Гуляйполя Запорізької області евакуював поранених побратимів з поля бою на Авдіївському напрямку. У цей момент російський снаряд влучив військовому в голову. Після двох місяців коми захисник прийшов до тями у лікарні в Дніпрі. Проте вже не міг розмовляти, їсти та ходити. Романа направили на реабілітацію до Львова.

Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Роман Портний та його дружина Катерина разом вже 11 років. До початку повномасштабної війни подружжя разом з п’ятирічним сином Тарасом жило в Гуляйполі Запорізької області. Коли російські військові наблизилися до міста, Катерина з сином евакуювалась на Волинь, а Роман вступив до лав тероборони, щоб захищати рідне місто. Згодом військовий долучився до 53 окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха і боронив країну на Донецькому напрямку.

У лютому цього року отримав поранення поблизу Авдіївки. Той день чоловік не пам’ятає. Як йому розповіли згодом побратими, тривав важкий бій і Роман мав евакуювати поранених. Під невпинним вогнем з боку російських військових чоловікові вдалось витягнути трьох побратимів. Під час порятунку четвертого снаряд влучив Роману в голову і сильно пошкодив череп. Спершу захисника доправили в Краматорськ. Там медики забрали кісткові уламки, закрили дефект м’яких тканин та стабілізували стан. Потім Романа направили в госпіталь у Дніпрі.

Роман Портний. Перше ТМО Львова

Через поранення Роман не виходив на зв’язок з дружиною і протягом чотирьох днів вона нічого не знала про його долю. У соцмережах Катерина побачила допис волонтера про пораненого захисника, особу якого не вдається ідентифікувати. На фото вона впізнала чоловіка і того ж дня поїхала до нього.

“Я просто вмирала. В мене окрім нього немає нікого, лише синочок Тарас. Батьків моїх ми поховали. Рома — моє життя, моя підтримка і опора. Я боялася втратити його”, — каже Катерина Портна.

Роман та Катерина Портні у центрі "Незламні"

Роман та Катерина Портні у центрі “Незламні”. Перше ТМО Львова

Протягом двох місяців Роман був у комі. Медикам вдалось стабілізувати пацієнта. Коли він прийшов до тями, виявилось, що в нього порушені життєво важливі функції. Він впізнавав дружину, розумів, що до нього кажуть, проте не міг розмовляти, їсти та ходити. Тож захисника направили у реабілітаційний центр “Незламні” у Львові.

“Близько п’яти місяців нейрохірурги та спеціалісти Центру з реабілітації наполегливо працюють з Романом. Результат неймовірний. Пацієнт уже говорить, тримає ложку, може самостійно їсти та вчиться ходити. Свої перші кроки після поранення він уже зробив”, — йдеться у повідомленні.

Щодня поруч з ним його дружина Катерина. Жінка допомагає Роману відновлюватися та долати труднощі. Разом вони будують плани на майбутнє: купити дім подалі від лінії зіткнення та віддати сина до школи.

“Хочу жити, хочу ходити, навчити Тарасика грати в футбол”, — говорить Роман Портний.

Захисник з дружиною

Захисник з дружиною. Перше ТМО Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Невдовзі Роману проведуть нейрохірургічну операцію. Під час втручання медики мають закрити кістковий дефект на голові військового титановою пластиною. Після цього реабілітація продовжиться.


Джерело: Суспільне мовлення України