Україна і світ

Наступ на Харківщині, удар по Будах та Зеленський в Ірландії: головні події 13 липня

Фото: Факти ICTV

13 липня в Україні та світі сталося чимало подій. Зеленський прибув у Ірландію з неанонсованим візитом.

Очільник ГУР МО Кирило Буданов розповів про спроби замаху на Путіна у Кремлі, а російські окупанти завдали ракетного удару по селищу Буди на Харківщині, в наслідок якого загинув начальник Харківського районного управління ГУ ДСНС в Харківській області Артем Костира та старший сержант поліції Олексій Кощій.

Детальніше про те, що сталося в Україні та світі 13 липня 2024 року – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Зеленський прибув до Ірландії

У суботу, 13 липня, президент України Володимир Зеленський прибув до Ірландії, для зустрічі з главою ірландського уряду Саймоном Гаррісом та проведення перших двосторонніх переговорів на ірландській землі.

Під час короткого виступу перед пресою президент Зеленський подякував народу Ірландії за підтримку від початку повномасштабної війни і за те, що він прихистив так багато українських біженців.

– Обговорили підтримку України, продовження співпраці в розмінуванні та кібербезпеці. Поспілкувалися про наступні кроки для реалізації рішень за результатами Саміту миру й обговорили зусилля, необхідні, щоб посилити увагу світу до теми незаконно депортованих Росією дітей. Дякую Ірландії за підтримку Саміту миру у Швейцарії! Дякую Премʼєр-міністру за велику особисту увагу та залученість до зусиль із повернення дітей додому, – написав президент України в Х.

Ракетний удар на Харківщині

Російські окупанти завдали удару по селищу Буди, що на Харківщині. Двоє людей загинули, 22 дістали поранення, серед них одна дитина.

Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив, що під час повторного обстрілу Буди загинув начальник Харківського районного управління ГУ ДСНС в Харківській області Артем Костира.

– Сьогодні Артем Костиря був убитий російськими окупантами під час повторного обстрілу селища Буди. Терористи цинічно та цілеспрямовано завдали удару, коли всі служби приїхали на місце події.

Мої співчуття рідним, близьким та друзям загиблого. Вічна пам’ять та слава Герою! – написав він.

Також пошкоджена автівка швидкої, яка прибула на виклик.

Буданов розповів про замахи на Путіна

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в інтерв’ю NV розповів про  спроби замаху на російського диктатора Володимира Путіна.

– Вони були, але, як бачите, поки що невдалі, – сказав він, відповідаючи на запитання про те, чи відомо йому про спроби вбити очільника Кремля.

За словами очільника ГУР, Путін давно не є такою вже компромісною фігурою для свого оточення, яка всіх влаштовує, і згадав про розповіді своєї бабусі, яка застала смерть Сталіна.

Втрати ворога на 13 липня

За останніми даними Генштабу загальні втрати особового складу армії РФ на 871-шу добу повномасштабної війни сягнули майже 558 тис.

За добу ЗСУ ліквідували понад тисячу російських окупантів та знищили чимало ворожої техніки, зокрема:

  • особового складу ‒ близько 557 770 (+1 120);
  • танків ‒ 8 199 (+8);
  • бойових броньованих машин ‒ 15 779 (+24);
  • артилерійських систем – 15 216 (+58);
  • реактивних систем залпового вогню – 1 119;
  • засобів протиповітряної оборони ‒ 889 (+1);
  • літаків – 361;
  • гелікоптерів – 326;
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 12 069 (+34);
  • крилатих ракет ‒ 2 397;
  • кораблів (катерів) ‒ 28;
  • підводних човнів ‒ 1;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 20 461 (+52);
  • спеціальної техніки ‒ 2 556 (+13).

РФ готує нові підрозділи для атак у Вовчанську

Оперативно-тактичне угруповання Харків повідомляє, що на цьому напрямку російські окупанти продовжують наступальні дії, зокрема вони готують нові підрозділи до атак у Вовчанську.

– Ворог намагається провести перегрупування своїх підрозділів у напрямку Липців та у Вовчанську, а також здійснює підготовку підрозділів 153 МСП 47 МСД і 138 ОМСБр 6А до атак у Вовчанську, – йдеться у повідомленні.

Маск профінансував виборчу кампанію Трампа

Американський мільярдер Ілон Маск пожертвував кошти політичному комітету Дональда Трампа.

Як повідомляє видання пише Bloomberg, такі дії бізнесмена є “значним кроком” найбагатшої людини у світі, яка хоче залишити свій слід на політичному ландшафті Америки.

Скільки саме Маск пожертвував, невідомо, але люди охарактеризували цю суму як значну. Наступного разу PAC має розкрити список своїх донорів 15 липня.

Німеччина готує план перекидання військ НАТО

Видання DW із посиланням на Der Spiegel повідомляє, що німецька армія спільно із союзниками по НАТО розробляє шляхи перекидання військових на схід Європи на випадок, якщо розпочнеться конфлікт між Північноатлантичним альянсом і Росією.

Зазначається, що у разі вторгнення Росії у східну частину НАТО, через ФРН протягом трьох-шести місяців буде необхідно перекинути до 800 тис. військових блоку, а також понад 200 тис. різноманітної техніки.

Детальніше про план перекидання військ НАТО на випадок війни з Росією – читайте у матеріалі Фактів ICTV.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-13 20:50:09