Україна і світ

Народних цілителів спеціально навчають для боротьби з ВІЛ: у ПАР на них покладають великі надії

У Південно-Африканській Республіці до боротьби з ВІЛ долучають народних цілителів, які надають традиційні оздоровчі та духовні послуги і користуються великим авторитетом у місцевого населення.

Найбільше у світі інфікованих ВІЛ

Південна Африка має один із найвищих показників ВІЛ у світі. У багатьох спільнотах навколо хвороби та її лікування залишається безліч стигм. Навіть попри те, що антиретровірусні препарати та доконтактна профілактика ВІЛ безкоштовні, ними послуговуються неохоче.

Турбота про конфіденційність, яку, на думку місцевих мешканців, можуть порушити у медичних закладах, також утримує людей від звернення за допомогою.

Зараз дивляться

Медики, вчені і цілителі об’єдналися

А от народні цілителі, особливо у ​​сільській місцевості – беззаперечні авторитети, тож медична спільнота країни сподівається, що вони зможуть допомогти змінити ставлення до хвороби та до необхідності лікування.

Проєкт здійснюється за сприяння вчених Університету Вітватерсранду. Саме вони вчать цілителів проводити тестування на ВІЛ і консультувати, щоб якомога більше південноафриканців знали про свій статус.

Так, близько 2 тис. народних цілителів працюють у місті Бушбакрідж, провінції Мпумаланга, де проживає понад 750 тис. людей.

Цього року щонайменше 325 цілителів пройдуть навчання та стануть сертифікованими консультантами з ВІЛ.

Дослідники кажуть, що більшість з них уже були обізнані про ВІЛ – деякі з особистого досвіду – і дуже хотіли долучитися.

Сертифіковані цілителі на прийомі підписують з відвідувачами форми згоди а тестування, а також подальше спостереження, щоб гарантувати, що пацієнти з позитивним тестом отримають лікування в місцевій клініці.

Іноді, за словами цілителів, навіть доводиться супроводжувати пацієнта в клініку, “щоб йому було легше”.

Проєкт повинен мати продовження

Раян Вагнер, старший науковий співробітник дослідження, сказав, що тестування та лікування із залученням цілителів може посприяти припиненню появи нових випадків ВІЛ. Зокрема у такій громаді, як сільська Мпумаланга, яка має один із найбільших тягарів ВІЛ у світі. І де найбільша довіра до цілителів.

Дослідники сподіваються, що результати їхнього проєкту надихнуть уряд Південної Африки розгорнути таке навчання для традиційних цілителів по всій країні.

Джерело: The Mainichi

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 12:17:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин