Суспільне мовлення

“Найважче взимку, коли холодно”. На Львівщині у селі Либохора майже 15 років будують школу

На Львівщині у карпатському селі Либохора будують школу на 360 учнів. Вона є довгобудом. Місцеві мешканці розповіли Суспільному, що потреба у новій школі є велика, бо старий навчальний заклад не вміщає усіх школярів Либохори.

У карпатському селі Либохора – понад 2000 жителів. Тут відновили будівництво школи на 360 учнів. Документацію на зведення школи почали виготовляти ще у 2004 році, але потім проєкт став довгобудом, розповідає староста села Михайло Щур.

“Зараз повністю всі поверхи накрито. І частково зроблено опалення. Зараз хлопці доробляють сходи та каналізацію. З понеділка починають електрику проводити. Плануємо на 1 вересня 2024 року робити відкриття”, – каже староста села.

Школа розрахована на 360 учнів. Фото: Суспільне Львів

Опалювати нову школу, говорить Михайло Щур, планують за допомогою твердопаливних котлів. На подвір’ї вже збудували котельню. А у самому приміщенні школи, крім учнівських класів, також зводять спортзал, актову залу, санвузли. Наразі майстри утеплюють стіни та горище.

Корпуси старої школи у Либохорі

Дерев’яні корпуси, де наразі навчаються учні. Фото: Суспільне Львів

Поки нову школу будують, діти з Либохори навчаються у трьох дерев’яних корпусах старої школи. Минулого навчального року випускниками стало 220 учнів. Школа не вміщає такої кількості дітей, говорить директор навчального закладу Микола Мушин.

“В нас тут є 12 класних кімнат і ми в одну зміну просто не в силі. В нас навчання у дві зміни. В осінньо-зимовий період ми навчаємося з 08:00 і закінчуємо – о 19:00”, — каже директор школи.

Клас у дерев’яному корпусі

Навчальний клас у старій школі. Фото: Суспільне Львів

Школярка Софія Дзерин каже, усі роки навчалася у старому приміщені школи, в якій не завжди було комфортно.

“Найважче, мабуть, узимку, коли холодно. Приміщення старі, опалити їх дуже важко. І щоб нормально вчитися, ми маємо сидіти в куртках на уроках”, — розповідає школярка.

"Найважче взимку, коли холодно". На Львівщині у селі Либохора майже 15 років будують школу

Учениця Софія Дзерин. Фото: Суспільне Львів

Водій шкільного автобуса Василь Фишньовець каже, деякі учні живуть за 5-6 кілометрів від школи. Тому вранці він їх забиратиме на шкільному автобусі.

“Ой, дорога в нас така недобра. Боже мій, Боже, я плакати хочу. Я чотири роки їду автобусом, я його розтелепав. Тепер я їздив до Львова, робили капітальний ремонт автобуса. За чотири роки зробили капітальний ремонт. Ну дорога в нас дуже погана, дуже!”, — каже водій шкільного автобуса.

Шкільний автобус в Либохорі

Водій шкільного автобуса Василь Фишньовець. Фото: Суспільне Львів

Василь Фишньовець додає: сподівається, що з часом, крім нової школи, збудують і нову дорогу.

За словами начальника відділу технічного нагляду обласного департаменту освіти Богдана Прокопчука, щоб завершити будівництво школи у Либохорі, потрібно понад 30 мільйонів гривень.

“Внесено зміни до програми капітального будівництва. І на роботи для продовження будівництва в цьому році виділено з обласного бюджету 10 млн грн. Звичайно, що цього недостатньо. Але принаймні, щоби зберегти динаміку будівництва в умовах, в яких ми зараз перебуваємо, то ці кошти суттєво допоможуть наблизити завершення будівництва”, — пояснює Богдан Прокопчук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України