Суспільне мовлення

Нацполіція опублікувала аудіо- та відеозаписи у справі, де фігурують львівські волонтери

Нацполіція України оприлюднила записи телефонних розмов, а також відео, які є доказами у справі про продаж гуманітарної допомоги. У справі фігурують львівські волонтери Назарій Островський та Святослав Літинський.

Військовий, чиє ім’я Нацполіція не розголошує, на відео розповідає, що шукаючи авто для побратимів, натрапив на оголошення благодійного фонду. Проте, як виявилось невдовзі, за машини потрібно було заплатити — 5500 євро. При цьому в акті приймання-передачі військовій частині про вартість не можна було згадувати – продавці наполягали писати виключно “безоплатна гуманітарна допомога”.

“Наша військова частина потребувала таких машин і з відкритих джерел ми отримали інформацію про їхню наявність, але після спілкування з суб’єктами ми з’ясували, що можемо отримати їх виключно за оплату — готівку і немалі гроші. Це викликало сумніви в доброчесності, але оскільки військовослужбовці не в праві давати оцінки діям зазначених осіб, ми звернулись до правоохоронців, а вже ті вжили необхідних заходів”, — каже військовослужбовець.

Військовий розповідає про покупку авто. Нацполіція України

На аудіозаписах можна почути дві розмови. Під час першої військовослужбовець спілкується з Ігорем, чиє прізвище не вказують. Зокрема, обговорює деталі покупки авто. Під час другої — з Назарієм (прізвище поліція також не надає) військовослужбовець уточнює, чи не буде проблем з тим, щоб поставити авто на військовий облік. На що співрозмовник відповідає, що є декларації, в яких вказано, що автівки були ввезені як гуманітарна допомога, тому питань не мало б виникнути.

Скріншот аудіозапису розмови між військовослужбовцем та Назарієм

Скріншот аудіозапису розмови між військовослужбовцем та Назарієм. Нацполіція України

На відео з прихованої камери можна побачити безпосередньо момент покупки. Усі ці матеріали правоохоронці додали до справи.

За словами голови Нацполіції України Ігор Клименко, таку схему організували двоє чоловіків, які прикривалися низкою благодійних громадських організацій, зокрема ГО “Незалежні”. Її керівником є Святослав Літинський. Він виступає свідком по цій справі.

“Один із фігурантів, надаючи документи від ГО “Незалежні”, домовлявся із благодійниками про закупку авто за кордоном для потреб військових. Коли автівки доїжджали до кордону з Україною, псевдоволонтери розмитнювали їх через інші благодійні фонди, вказуючи, що ці машини будуть передані в дар військовим частинам ЗСУ. Поліцейські в межах кримінального провадження задокументували ці факти та провели обшуки в організаціях, фондах та у помешканнях осіб, про яких згадували фігуранти під час перемовин”, — каже Ігор Клименко.

Наразі двом чоловікам повідомили про підозру за незаконне використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку.

“Ці особи понесуть кримінальну відповідальність за свій злочин. Але найгірше в таких історіях – це тінь, яку кидають зловмисники на діяльність справжніх волонтерів. І наша задача полягає в тому, щоб викрити та притягнути до відповідальності кожного, хто прагне використати авторитет благодійників для власного збагачення”, — додає Ігор Клименко.

Також про ситуацію висловився Президент України Володимир Зеленський:

“Внесок наших волонтерів у перемогу України величезний. Але, на жаль, спливають факти й про нечесну діяльність. Один із таких – справа про продаж автомобілів для ЗСУ, яка набула розголосу цими днями. Провів сьогодні зустріч щодо цього з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським і головою Національної поліції Ігорем Клименком. Заробляти на наших захисниках – неприпустимо. Це злочин не лише з погляду закону, а й з погляду людської совісті. Шахраї та злодії не можуть бути волонтерами” — каже Президент.

Усі звинувачення у причетності до злочинної схеми волонтери Святослав Літинський та Назарій Островський відкидали. Про це вони розповіли у коментарях Суспільного 8 вересня. Саме тоді у помешканнях волонтерів проводили обшуки.

Що відомо про Святослава Літинського та Назарія Островського

Святослав Літинський — відомий тим, що судився із великими компаніями за те, аби вони заговорили із клієнтами українською мовою. Був одним із кандидатів на мовного омбудсмена у 2020 році. Судився за паспорт без дублювання російською мовою, маркування клавіатури українською.

Назарій Островський — підприємець та депутат Бродівської міської ради, голова Львівської міської організації “Української Галицької партії”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

З початку повномасштабного вторгнення Святослав Літинський разом із колегами передали на потреби ЗСУ понад 250 автомобілів. Про купівлю та передачу авто армії він звітував у соцмережах.

Що відомо

  • Вранці, 8 вересня, у помешканнях львівських волонтерів Святослава Літинського та Назарія Островського провели обшуки столичні слідчі та правоохоронці. Під час слідчих дій ані Літинського, ані Островського не було.
  • Адвокатка дружини Святослава Літинського Ірина Кравець каже, що обшук провели з недотриманням “основоположних свобод громадянина”. Дружина волонтера просила правоохоронців про допомогу адвоката, однак слідчі дії розпочали до приїзду правників. Після закінчення ошуку слідчий від коментарів відмовився і що шукали та вилучили під час обшуку не пояснив.
  • За словами Святослава Літинського, ні він, ні громадська організація “Незалежні” не причетні до продажу авто, які фігурують у справі.
  • Назарій Островський усі обвинувачення у продажі гуманітарної допомоги також відкидає.


Джерело: Суспільне мовлення України