Суспільне мовлення

“На місці аеропорту утворилося провалля”. Спогади кіборга Олега Височанського

16 січня вшановують пам’ять воїнів, які захищали Донецький аеропорт. Їх називають кіборгами, вони боронили летовище 242 дні. Суспільне поспілкувалось із оборонцем Донецького аеропорту Олегом Височанським.

Олег Височанський — військовий, якого називають кіборгом. У ці дні, вісім років тому, він перебував на диспетчерській вежі Донецького аеропорту, що стала символом незламності українських воїнів.

“І ми вдень, 10 ранку, на “всіх парах” залітаємо на ту вежу. Інші йдуть в новий термінал, ми десантуємося. Та ми так швидко зайшли, що вони тоді навіть не очікували. По нас почали вже “крити”, коли ми зайшли. Бо найголовніше — це оті 1600 м смуги. Це коли ти, як на долоні, а з двох сторін ворог”, — каже захисник Донецького аеропорту Олег Височанський.

Захисник Донецького аеропорту Олег Височанський. Суспільне Львів

Олег Височанський воював у складі 80-ї десантно-штурмової бригади. Каже, разом з 20-ма побратимами тримав оборону до останнього.

“Вежа — це були очі аеропорту. Навіть коли вона впала, лишилось три поверхи. То ми ще кілька днів коригували вогонь. Чому завалили диспетчерську вежу? Потім вони думали, що там вже нікого нема, а ми тихесенько сиділи і ще два дні коригували вогонь артилерії. І вони зрозуміли, що “арта” не може так працювати наосліп. Значить, коригують. А коригують звідки? З диспетчерської вежі. І тоді 15 січня з 7-ї ранку, тільки-тільки як посіріло, почав танк працювати вже безперестанку цілий день”, — згадує Олег Височанський.

"На місці аеропорту утворилося провалля". Спогади кіборга Олега Височанського

Макет Донецького аеропорту у музеї Будинку воїна. Суспільне Львів

Військовий розповідає, що навіть після падіння вежі українським захисникам вдавалося тримати оборону.

“Заїжджали ми з півночі. Була злітна смуга. Заїжджали звідти до приміщень. І вже, коли впала вежа, вона вдало впала в сторону ворога. І виглядало зі сторони ворога, що то вже не вежа, а просто груда сміття”, — розповідає Олег Височанський.

"На місці аеропорту утворилося провалля". Спогади кіборга Олега Височанського

Експонат у музеї Будинку воїна. Суспільне Львів

Про кіборгів з Донецького аеропорту часто кажуть: вони витримали — не витримав бетон. Олег Височанський згадує, що найважчим днем стало навіть не падіння диспетчерської вишки.

“А взагалі для мене 20 січня — це коли був підірваний новий термінал Донецького аеропорту. Фактично, після того підриву, загинуло найбільше хлопців. І можна рахувати, що оборона вже змісту не мала. На місці аеропорту утворилося одне провалля”, — каже Олег Височанський.

На згадку про оборону Донецького аеропорту у львівському Будинку воїна створили невеликий музей. Там зібрали не лише особисті речі захисників, а й трофеї, що дісталися від окупантів. Зокрема, форма, сухпайки, а ще — уламки російської ракети, яку збили українські сили ППО.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо про оборону Донецького аеропорту

  • Кіборги боронили Донецький аеропорт 242 дні. Бої тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчились після повної руйнації старого та нового терміналів аеропорту.
  • Загалом під час оборони аеропорту загинули понад 200 українських захисників, поранено — понад 500.


Джерело: Суспільне мовлення України