Суспільне мовлення

На Марсовому полі у Львові ексгумували останки 65 людей

На Марсовому полі у Львові ексгумували останки 65 людей. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради. Розкопки там розпочали після 20 березня фахівці Меморіально-пошукового центру “Доля”.

На території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Як розповідав у коментарі Суспільному директор меморіально-пошукового центру “Доля” Святослав Шеремета, колись там ховали загиблих воїнів Першої світової війни та радянського повоєнного періоду.

“Відповідно до архівних матеріалів, тут були поховані представники армії Першої світової війни, усіх армій: це армії Австро-Угорської війни, німецької, турецької, російсько-імператорської армії. Розуміємо, що як мінімум у двох арміях тут були також і українці, які воювали в арміях Австро-Угорської монархії”, — розповідає Святослав Шеремета.

За словами директора міського департаменту гуманітарної політики Євгена Бойка, про давні поховання було відомо давно. Вагомою причиною для початку ексгумації стала повномасштабна війна в Україні, адже на Марсовому полі, у його нижній частині, проводять поховання загиблих українських воїнів.

“Питання ексгумації є складним, воно вимагає якісної дослідницької роботи, обґрунтування та часу на погодження. Широкомасштабне вторгнення росіян в Україну також стало вагомою причиною для ексгумації – на Марсовому полі проводиться поховання наших загиблих Героїв, а війна, на жаль, все ще триває. Тож місце для їх гідного поховання повинне бути належно підготовлене”, — каже Євген Бойко.

Ексгумацію розпочали після завершення усіх процедур та отримання дозволів від Міністерства культури України та органів місцевого самоврядування.

Як додають у пресслужбі Львівської міської ради, знайдені поховання часів Першої світової війни перенесуть поруч, на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість останки з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття подальших рішень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Читайте також


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин