Суспільне мовлення

На Марсовому полі у Львові демонтують радянські меморіальні плити

У Львові розпочали черговий етап з ексгумації радянських поховань. На Марсовому полі демонтують меморіальні плити. Після цього ексгумуватимуть останки.

На Марсовому полі побували кореспонденти Суспільного.

Меморіальні плити демонтують з центральної алеї на Марсовому полі. Після цього будуть ексгумувати останки. Згідно з документами, там є 3400 поховань.

На Марсовому полі демонтують радянські меморіальні плити. Фото: Суспільне Львів

Хоча поховання можуть бути не під усіма плитами, говорить директор меморіально-пошукового центру “Доля” Святослав Шеремета.

“З правої частини газону ми віднайшли і ексгумували 653 останки. В основному це були загиблі часів Другів світової війни та повоєнного періоду. Переважно, повоєнний період. Також було 29 останків загиблих у часи Першої світової війни. Ті, хто були поховані тут після Другої світової війни, а роки їхньої смерті говорять про 1945-1950 і аж до 1956 року. Ми розуміємо, що більшість з них були ті військовослужбовці НКВД, які боролися з українським визвольним рухом”, — каже директор меморіально-пошукового центру “Доля” Святослав Шеремета.

За словами Святослава Шеремети, у 1970 роках радянська влада облаштувала на цьому місці меморіал. Старі надгробки засипали землею і створили на їхньому місці газон. Їх виявили під час першого етапу досліджень Марсового поля.

На Марсовому полі у Львові демонтують радянські меморіальні плити

Демонтаж радянських меморіальних плит. Фото: Суспільне Львів

Згодом останки перепоховають на одному з кладовищ, а знахідки передадуть до музею, каже керівник Личаківського цвинтаря Олександр Дмитрів.

“Перший етап — це є демонтаж, як ми бачимо, плит, гранітних плит і під низом є бетонні роботи. Поки що плити тимчасово будуть зберігатися по лівій стороні тут. У подальшому вони будуть передані в музей “Територія терору”, — каже керівник Музею “Личаківський цвинтар” Олександр Дмитрів.

Демонтаж радянських меморіальних плит проводять в межах декомунізації. Крім того, у Львові вже завершили перейменування 53 вулиць, додає перший заступник мера Львова Андрій Москаленко.

На Марсовому полі у Львові демонтують радянські меморіальні плити

Марсове поле. Фото: Суспільне Львів

“Протягом останніх місяців було демонтовано так само пам’ятники, які стосувалися деколонізації, тобто зокрема минулого тижня це стосувалося пам’ятного знаку в Ситихові. І також було демонтовано на першій стадії написи, які є неподалік звідси, на Пагорбі Слави. Так само там буде демонтовано ряд скульптур. Фактично протягом найближчих тижнів ця процедура буде завершена”, — каже Андрій Москаленко.

Зараз на частині Марсового поля — поховання новітніх героїв російсько-української війни. У майбутньому міська рада планує побудувати там меморіал, розповідає керівник департаменту “Адміністрація міського голови” Євген Бойко.

На Марсовому полі у Львові демонтують радянські меморіальні плити

Поховання воїнів, які загинули в російсько-українській війні. Фото: Суспільне Львів

“В межах робочої групи працюємо над технічними завданнями. Зараз є зібрані пропозиції від істориків, науковців, архітекторів. Є сформована робоча група експертів, яка буде входити в журі, що визначатиме переможця конкурсу. Також до складу журі входять представники родин і громадських організацій”, — каже керівник департаменту “Адміністрація міського голови” Євген Бойко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Євгена Бойка, найближчим часом сформують технічні завдання і оголосять Всеукраїнський архітектурний конкурс для меморіалу.


Джерело: Суспільне мовлення України