Суспільне мовлення

На Львівщині зросла кількість випадків сказу серед тварин

Протягом січня 2023 року на Львівщині зафіксували 10 випадків сказу серед тварин, у січні минулого року 2. Також цього року 17 людей ймовірно могли інфікуватись від хворої тварини і отримували препарати для екстреної профілактики сказу. У населених пунктах, які розташовані за 50 кілометрів від випадку фіксування хвороби, провели вакцинацію котів та собак.

У Яворові, що на Львівщині, ветеринарна бригада вакцинувала собак та котів. Лікарі заходили на кожне подвір’я і щеплювали тварин.

“Власник собаки повідомив нам на третій день після того, як його собака загриз лисицю в його ж вольєрі. Тобто, лисиця залізла у вольєр до собаки (це вже неадекватна поведінка) він її там загриз. Собака поранень не мав ніяких він. Власник, не знаючи, закопав ту лисицю. Повідомив нас, ми сказали, що треба терміново відкопувати цю лисицю і в той же день направили в лабораторію, там підтвердили сказ”, — розповідає завідувач Яворівської лікарні ветеринарної медицини Ігор Квас.

Фото: Суспільне Львів

Після цього подвір’я обробили дезінфікуючим засобом, а собака перебував на карантині 10 днів. Сьогодні, 3 лютого, останній день карантину, тому лікар прийшов оглянути тварину.

“Під час клінічного огляду виявили, що собака клінічно здоровий, поведінка адекватна, їсть, п’є, води не боїться, агресії до господаря не має”, — каже завідувач Яворівської лікарні ветеринарної медицини Ігор Квас.

На Львівщині зросла кількість випадків сказу серед тварин

Фото: Суспільне Львів

Розпізнати тварину із вірусом сказу можна за сильним слиновиділенням. У інфікованої тварини буде параліч щелепи та агресивна поведінка. Впродовж січня 2023 року на Львівщині зареєстрували в 5 разів більше випадків сказу, ніж у січні 2022 року.

“Оскільки є тварини, які хворіють на сказ, вони можуть розповсюджувати цей вірус серед інших таких самих тварин і, відповідно, зростає ризик у людей, які постраждали від укусу тварин. Тому ми звертаємося до всіх мешканців Львівщини: якщо відбувся якийсь контакт з невідомою твариною чи це укус, чи це ослинення — обов’язково потрібно звертатися до лікаря, до хірурга або травматолога, який надасть допомогу, обробить рану і надасть фахову консультацію”, — каже головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

За словами Наталії Тімко, імовірною причиною збільшення випадків сказу може бути те, що під час воєнного стану діє заборона мисливської діяльності і заборона на польоти літаків, які розповсюджували вакцину для диких тварин.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині скажений собака покусав господаря


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин