Суспільне мовлення

На Львівщині зменшилась народжуваність: як працюють пологові в умовах воєнного стану

Від початку повномасштабної війни на Львівщині народилося 11,5 тисяч дітей — це на тисячу менше, ніж за попередній рік. Про це Суспільному розповів головний позаштатний спеціаліст Львівської ОВА з акушерства та гінекології Михайло Степанчак.

Львів’янка Романа Гарасимчук народила хлопчика. У перинатальному центрі вона з дитиною тиждень. Каже, значних перебоїв ні зі світлом, ні з водою у пологовому за цей час не було.

“Нам тут дуже тепло і дуже добре. Нам тиждень, ми великі. Народилися 3.700. Проблем як таких немає точно. Відключали на пів годинки, на декілька хвилин, потім відновлювали”, — каже Романа Гарасимчук.

З початком повномасштабної війни у Львівському перинатальному центрі народилося понад 3,5 тисячі дітей. З них 700 — це діти, мами, яких переїхали на Львівщину рятуючись від війни.

“По області 1700. Тобто більша частина дітей внутрішньо переміщених осіб народилося у нас. Тому можна з впевненістю сказати: переважна більшість і вагітних жінок, і породіль знаходяться саме в нашому центрі”, — каже завідувач відділення Михайло Стефанчук.

В очікуванні двійні харків’янка Олена Ковальчук. Жінка розповідає, переїхала до Львова на початку березня. Народжувати буде у перинатальному центрі.

“Коли не було світла, ми думали в лікарні теж не буде. Але світло було. Чоловік про всяк випадок приніс мені цей генератор, щоб тут можна було або телефон зарядити, або фен, або обігрівач увімкнути. Опалення було, тому не користувалася, але про всяк випадок є”, — каже Олена Ковальчук.

Олена Ковальчук показує зарядну станцію, яку чоловік придбав їй у пологовий. Суспільне Львів

За словами заступника директора перинатального центру Олександра Сімкіна, лікарня забезпечена генераторами і може працювати без змін у надзвичайних умовах.

“Проблем немає зараз зі світлом. Місто від світла виключають. Але в місцях, де воно потрібно постійно: дитяча реанімація, доросла реанімація, пологові зали, там працюють генератори, вони забезпечують подачу світла в необхідний час”, — каже заступник директора перинатального центру Олександр Сімкін.

На Львівщині зменшилась народжуваність

Суспільне Львів

Генераторами забезпечені усі пологові будинки області, каже директор обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

“В результаті виникнення такої ситуації, коли лікарня відключена від електромережі, вони автоматично, за кілька секунд, переходять на енергозабезпечення дизельних генераторів. Усі пологові будинки мають дизельні генератори”, — каже директор обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

До повномасштабної війни у перинатальному центрі приймали 500 пологів щомісяця, зараз — 350-400.

Читайте також

У Львові стартував екопроєкт оренди багаторазових підгузків

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Банк грудного молока у Львові: як працює та скільки молока вдалося заготувати


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин