Суспільне мовлення

На Львівщині волонтери виготовляють соки для військових

У Чишках, що на Львівщині, волонтери налагодили виробництво натуральних соків для ЗСУ. Фрукти вичавлюють, сік консервують, а згодом — передають на передову. Про це Суспільному розповів волонтер Ігор Мартин.

Два місяці тому Ігор Мартин разом з мешканцями села взявся за виготовлення соків.

“Почалася ця історія з соками з мандарин. Нам привезли мандарини на склад, дуже багато, десь 60-80 тон, і ми не знали, що з ними робити. Так виникла ідея, щоб почати робити соки. Це був великий процес, довготривалий, тому що треба було обібрати шкірку. Була залучена більша частина села тут в Чишках і сусідніх сіл – ми відвозили в село одну тону, дві тони, вони перебирали, потім привозили сюди, складали”, — каже представник “Спілки учасників АТО і волонтерів” Ігор Мартин.

Соків з мандарин надавили близько п’яти тон. Банки відправили на передову. Зараз роблять сік з яблук.

“До яблук додаємо ще гарбуз, моркву, буряк. Були мандаринки, то до мандаринок додавали яблука, щоб було смачніше і більше вітамінів. Але здебільшого яблука”, — каже волонтерка Мар’яна Мазепа.

Яблука попередньо миють. Суспільне Львів

Яблука готують до приготування соку

Яблука готують до приготування соку. Суспільне Львів

Волонтер Іван Ловчий розповідає, з 30 кілограмів яблук виходить до 20 літрів соку.

“Стоїть пристрій, який дробить яблука, і виходить з нього такий джем грубого помелу, і ми висипаємо відра в преси, в яких встановлені решітки. І притискається це 7 тонами”, — каже Іван Ловчий.

За допомогою спеціального пристрою з яблук виготовляють "джем" грубого помолу

За допомогою спеціального пристрою з яблук виготовляють “джем” грубого помолу. Суспільне Львів

Потім вичавлюють сік

Потім вичавлюють сік. Суспільне Львів

Після цього сік заливають у каструлю і доводять до кипіння. Потім — розливають у банки.

Сік заливають в банки та закручують

Сік заливають в банки та закручують. Суспільне Львів

Усі готові соки передають волонтерам, які їх везуть на передову українським військовим. Таких банок на передову передали уже більше двох тисяч.

“Приїхав за цими соками домашніми. Натуральні компоненти, дуже класні соки, хлопці дякували. Веземо на донецький напрямок”, — каже волонтер Юрій Бек.

Сік відправляють на передову

Сік відправляють на передову. Суспільне Львів

Окрім соків волонтери планують робити ще й консервацію. Зараз їм потрібні банки, а ще фрукти та овочі, аби робити соки не лише з яблук, а й груш, винограду, моркви та буряка.

Сік для військових

Сік для військових. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Треба продукти і “робочі руки”: Львів’ян та переселенців закликають долучатися до волонтерської кухні


Джерело: Суспільне мовлення України