Суспільне мовлення

На Львівщині відновлюють єврейські надгробки ХІХ століття

У Сокалі, що на Львівщині відновлюють єврейські надгробки та перевозять до місцевої синагоги. Вони розміщені на старому цвинтарі.

Про це Суспільному розповіла голова благодійної організації Оксана Савчук-Царинська.

За словами Оксани Савчук-Царинської, більшість єврейських надгробків датовані ХІХ століттям. Оксана каже, що почала цікавитись історією Сокаля початку повномасштабного вторгнення.

“Я запросила сюди генеолога Олександра Денисенка і він мені провів трьохгодинну інструкцію єврейським Сокалем. Ніхто ніколи про єврейський Сокаль не говорив, це було для мене вперше. Для мене був шок, що вони (єврейські надгробки, — ред.) тут були і вони в не найкращому стані, тому в мене виникла ідея щось зробити для того, щоб достойно їх зберігати”, — розповідає жителька Сокаля Оксана Савчук-Царинська.

Зруйновані єврейські надгробки. Фото: Суспільне Львів

Тоді мацеви, тобто єврейські надгробки, вирішили зібрати в одному місці. Коли їх частково перевозили, прийшли нащадки врятованих євреїв.

“Розповів, що всіх його родичів було знищено в гетто, лишилась тільки бабця, яка тоді була молодою і вдалося врятуватися. Вона якимось чином потрапила в Лондон”, — каже Оксана Савчук-Царинська.

Третину населення Сокаля складали євреї, розповів голова сокальського товариства “Просвіта” Ігор Дацюк, вони мешкали у центрі міста. Мацеви знайшли на цвинтарі біля комунальної будівлі.

“За часів радянської влади ця частина єврейського цвинтаря була знищена. Її роздали мешканцям Сокаля під забудову, під будинки. З відновленням незалежності, вже місцева українська влада, ті мацеви були просто порозкидані, використовувались на бордюри”, — каже голова сокальського товариства “Просвіта” Ігор Дацюк.

Зібрати і розмістити надгробні плити вирішили біля синагоги, за словами Ігоря Дацюка, вона є однією з найдавніших у Галичині та має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

“В перспективі ми хочемо, щоб Сокаль було туристичним містом. Ми бачимо, що це має бути біля Сокальської синагоги, але не так щоб їх просто поскладали, а щоб для кожної мацеви було відведене певне місце, щоб воно було в певному порядку розташоване”, — каже міський голова Сокаля Сергій Касян.

На Львівщині відновлюють єврейські надгробки

У Сокалі біля синагоги складають єврейські надгробки. Фото: Суспільне Львів

У Львові знайдені надгробні плити євреїв складають на Янівському кладовищі, наразі їх там близько трьох сотень, про це повідомив голова львівського товариства єврейської культури Олександр Назар.

“Під час нацистської окупації та під час радянської влади ці плити використовували для замощення доріг. З них робили бордюри, різні речі, корівники будували. Час від часу вони знаходяться у Львові”, — говорить голова Львівського товариства єврейської культури Олександр Назар.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України