Суспільне мовлення

На Львівщині у селі Лугове діє волонтерська кухня: як вона працює

Волонтерську кухню у селі Лугове, що на Львівщині, відкрили з перших днів повномасштабного вторгнення у місцевому дитсадку. Там щотижня збираються місцеві мешканки, а також вимушені переселенки. Разом готують як для військових, так і для мешканців хоспіса, яких евакуювали з Сіверська.

На волонтерській кухні села Лугове ліплять вареники,. Щоразу це 13-15 відер. На кухні працюють місцеві мешканки та переселенки. Серед них — Тамара Могила з Краматорська Донецької області. На Львівщині жінка живе більше року.

“Я зовсім не хотіла виїжджати (з Краматорська, — ред.), а потім я там захворіла і мені треба було лікуватись, перший час жили в Заболотцях в лікарні”, — розповідає Тамара Могила.

На Львівщині у селі Лугове діє волонтерська кухня: як вона працює. Фото: Суспільне Львів

Зараз Тамара безкоштовно живе у будинку священика разом з донькою і онукою. Щоразу, коли є вільний час, приходить на волонтерську кухню.

“Коли треба, тоді допомагаємо, вареники ліпимо, пироги пекли, пасочки пекли. Нам треба чимось відволікатись від того, що в нас відбувається, ми тут вже більше року”, — додає жінка.

До волонтерської кухні приєдналася Яна Кокіна з Харкова. Дівчина — студентка третього курсу юридичного факультету. Зараз навчається дистанційно, гроші на продовження навчання їй допомогли знайти завдяки проєкту Адвокаційна підтримка жінок ВПО. Яна живе у подруги бабусі безкоштовно з березня 2022 року.

“Зараз живу з мамою, молодшим братом та хлопцем. Ще з собою евакуювали кота та собаку. Коли ми тільки приїхали, ми плели сітки в місцевому клубі, а потім дізналася, що сюди приходять допомагають, почала сюди ходити. Як кличуть, так і приходимо”, — розповідає переселенка Яна Кокіна.

На Львівщині у селі Лугове діє волонтерська кухня: як вона працює

На Львівщині у селі Лугове діє волонтерська кухня: як вона працює. Фото: Суспільне Львів

Волонтери збираються на кухні дитячого садка щотижня. Готують вареники, голубці, печуть хліб та печиво. Продуктами допомагають місцеві мешканці та підприємці.

“Починали пекти хліб, пиріжки різні, потім перейшли на солодке, бо літо тепло і все не могло доїхати, ми перейшли на солодку продукцію: сухарики, різні рогалики. Нас рятує те, що ми маємо суху заморозку, тож печені пироги і вареники ми все зберігаємо, заморожуємо”, — говорить керівниця волонтерської кухні Альбіна Поцілуйко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Усе передають волонтерам, а ті передають на фронт. Окрім військових готують і для мешканців хоспісу, яких евакуювали зі Сходу України у сусіднє село.


Джерело: Суспільне мовлення України