Суспільне мовлення

На Львівщині судитимуть офіцера ДПСУ, якого підозрюють у побитті солдата

На Львівщині судитимуть офіцера, якого підозрюють у побитті солдата. Випадок трапився на полігоні у червні 2023 року. Офіцера обвинувачують у перевищенні повноважень.

Про це 1 вересня повідомили у Офісі Генерального прокурора України та Теруправлінні ДБР у Львові.

Мова йде про солдата Назара Матвіїшина. Цю інформацію Суспільному підтвердила його сестра Марта Матвіїшин, яка наприкінці червня повідомила про побиття брата на полігоні на гарячу лінію Теруправління ДБР у Львові.

“Розслідуванням встановлено, що 24 червня 2023 року начальник другої прикордонної застави відділу прикордонної служби підійшов до солдата, який справляв природну потребу поблизу намету на полігоні. Він кілька разів вдарив його. Таким чином офіцер хотів покарати підлеглого, а також підвищити власний авторитет серед військовослужбовців”, — повідомили у Офісі Генпрокурора.

Солдат отримав важкі травми — розрив печінки та забій підшлункової залози. Він переніс операцію та тривалий час перебував на лікуванні. За даними ДБР у Львові, це підтвердила експертиза.

За процесуального керівництва Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону обвинувальний акт стосовно капітана Державної прикордонної служби України за фактом перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України) скерували до суду.

Досудове розслідування здійснювали слідчі територіального управління ДБР, розташованого у Львові. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Як зазначили у Теруправлінні ДБР у Львові, суд обрав підозрюваному запобіжний захід — тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Що відомо про побиття Назара Матвіїшина

28 червня сестра військовослужбовця Назара Матвіїшина повідомила у соцмережах про те, що його побив капітан на полігоні. До госпіталю він потрапив із діагнозом гострий апендицит, проте під час операції лікарі виявили пошкодження внутрішніх органів.

Марта Матвіїшин розповіла у коментарі Суспільному, що написала заяву до військової служби правопорядку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Речниця Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Юлія Шевченко у коментарі Суспільному повідомила, що за фактом відкрили кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією ч. 5 ст. 426-1 КК України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).


Джерело: Суспільне мовлення України