Суспільне мовлення

На Львівщині сиріт та переселенців безкоштовно вчать IT-професіям

У Брюховичах біля Львова кілька років діє ГО “Hebron ІТ Academy”. Там безкоштовно навчають молодь з соціально кризової категорії: сиріт, дітей з багатодітних родин чи дитбудинків, а зараз і переселенців. Навчання триває рік. Про це Суспільному розповіла виконуюча обов’язки керівника IT-академії Лілія Смірнова.

Петро Мовмига з тимчасово окупованої росіянами Василівки, що на Запоріжжі. У Львові тепер навчається в благодійній ІТ-Академії на тестувальника. Хлопець розповідає, як почалася війна у його рідному місті.

“24 лютого я був у місті Запоріжжя у лікарні. І мене виписали через те, що почалася війна. Потім я поїхав до міста Василівка додому з сестрою старшою. І 25 лютого у нас вже почали стріляти по місту”, — каже Петро.

Переселенець із Запоріжжя Петро Мовмига. Суспільне Львів

Володимир Холодовський приїхав з Кропивницького. Раніше він отримав фах учителя фізкультури. Однак вирішив змінити професію і тепер вчиться на розробника.

“В нас є онлайн і офлайн пари, які проводять тут. Мені зараз трішки важкувато з англійською. Але в нас є свій викладач. Ми поділені за групами та рівнями. Так вчимося. Ну трішки незвично, що онлайн”, — каже Володимир.

У Львові сиріт та переселенців безкоштовно вчать IT-професіям

Володимир із Кропивницького навчається ІТ-професії. Суспільне Львів

ІТ-академія — громадська організація. Її заснували благодійники, які безкоштовно навчають сиріт, дітей з багатодітних родин та з соціальних груп ризику. Серед них є переселенці. Переважно це хлопці, яким виповнилося 18 років. Адже, як кажуть в академії, саме в цьому віці їм дуже потрібна підтримка.

“Найбільший, найголовніший напрямок — це програмування. Воно розділяється на front-end, bаck-end. У нас з’явився project-management, slash-product-management. У нас з’явилося тестування, у нас з’явився дизайн, курс з дизайну. В нас є партнери — компанії, які допомагають. Іноді їх викладачі приходять з гостьовими лекціями або ментори”, — каже виконуюча обов’язки керівники IT академії Лілія Смірнова.

У Львові сиріт та переселенців безкоштовно вчать IT-професіям

Навчання відбувається у форматі повного пансіону. Суспільне Львів

Навчання відбувається у форматі пансіону. 20 хлопців з різних куточків України там і вчаться, і проживають. Їх забезпечують харчуванням, за потреби надають медичну й психологічну допомогу.

“Стараємося підтримувати один одного. В нас є у всіх спільна мета — навчитися та бути спеціалістами в ІТ-сфері. Тому це нас об’єднує і ми дружні, як сім’я”, — каже переселенець з Харкова Тимофій Придатко.

За рік навчання студенти отримують базові знання в обраній галузі інформаційних технологій і можливість знайти роботу чи стажування в ІТ. Зараз в ІТ-академії запрошують до співпраці викладачів з ІТ-сфери.

Читайте також

Шелтер — означає прихисток. Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові переселенці об’єдналися, аби допомогати ЗСУ


Джерело: Суспільне мовлення України