Суспільне мовлення

На Львівщині продавців закликають маркувати продукти, що містять йод

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України нагадує, що Україна – країна з низьким вмістом йоду в ґрунті та воді. Йододефіцит спостерігають у багатьох регіонах і, зокрема, на Львівщині. Тому Центр закликає супермаркети та інші магазини позначати йодовмісні продукти спеціальними наліпками.

За словами керівниці обласного Центру контролю та профілактики хвороб Наталії Іванченко, йододефіцит може спричинити захворювання.

“Якщо людина постійно недоотримує кількість йоду з продуктами харчування, виникають різноманітні захворювання. Найчастіше це захворювання щитоподібної залози. Загалом всі люди, недотримуючи йод, в першу чергу страждають на хвороби шлунково-кишкового тракту. А, по-друге, абсолютно доведено, що знижується інтелектуальний потенціал”, — каже Наталія Іванченко.

Позначка “Містить йод”. Суспільне Львів

До продуктів, що містять йод, належать не лише морепродукти, а й виноград, картопля, яйця та інші.

“Покупці зараз звертають увагу. Вони придивляються, що містить йод. Ми помаркували багато продуктів. Наприклад, пшенична крупа. Ми не знали, що в ній є йод. Молоко також. Це було також відкриття для мене, що там є йод. Лосось. Також тріска”, — каже продавчиня львівського супермаркету Ольга Зарічна.

Їжу, що містить йод, промаркували

Їжу, що містить йод, промаркували. Суспільне Львів

Натомість будь-які препарати, що містять йод, слід приймати лише після консультації з лікарем.

“Синтетичні препарати йоду повинен призначати лікар. Є таке поняття як профілактична доза. Її призначають вагітним, дітям, підліткам. А є максимально допустима доза йоду, яку призначають людям віком до 40 років у разі, якщо є висока загроза або вже відбулася ядерна аварія. Тому що до 40 років наша щитоподібна залоза працює найбільш активно і має можливість поглинати йод”, — додає Наталія Іванченко.

На сайті МОЗ є необхідні роз’яснення на випадок надзвичайної ситуації, кому і в яких дозах приймати йодовмісні препарати. У міністерстві зазначили, що держава вже закупила необхідну кількість калію йодиду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У львівській поліклініці запрацював Центр психічного здоров’я


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин