Суспільне мовлення

На Львівщині по-новому складатимуть іспити на водійські права: що змінилося

З першого червня Головний сервісний центр МВС України розпочинає пілотний проєкт, мета якого — забезпечити прозорість іспитів на отримання водійських прав. Відтепер на Львівщині складати іспити (теоретичні та практичні) можна буде тільки у п’яти сервісних центрах та під цифровим наглядом, розповів Українському радіо.Львів головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю Регіонального сервісного центру МВС у Львівській області Сергій Бобра .

Такі центри є у Львові, селі Зимна Вода (Львівський район), селі Червоне (Золочівський район) та у містах Стрий і Червоноград. За словами Сергія Бобри, ці локації вибирали після моніторингу, де найбільше запитів на складання іспитів.

У всіх інших сервісних центрах, загалом їх є 10, надаватимуть всі види послуг пов’язаних з посвідченням водія та реєстрацією транспортних засобів, крім теоретичних та практичних іспитів.

Що нового пропонують

У класах для теоретичних іспитів тепер буде фіксація на 4 відеокамери та мікрофон — не буде “сліпих зон”. Як пояснив Сергій Бобра, йдеться про встановлення цілого комплексу — камери, планшета та обладнання, яке передаватиме матеріали одразу після завершення іспиту на сервер.

Вважають, що це зробить неможливим підказки кандидатам у водії від сторонніх осіб, а також дозволить самому кандидату в разі потреби оскаржити результати складання теоретичного іспиту.

У автівках “категорії В” для складання практичної частини також буде відеофіксація в салоні — зніматимуть руки й ноги як кандидата, так і екзаменатора. Також буде запис розмов у салоні.

Заплановано встановити відеокамери на кожному з робочих місць, які будуть проводити ідентифікацію за FaceID. Такі комплекси повинні мати й автошколи, вони будуть встановлені в стаціонарному авто, розповідає представник Львівського територіального сервісного центру МВС. Якщо школа захоче залучати свої авто на іспитах в сервісних центрах МВС, то вона повинна буде закупити аналогічне обладнання за свої гроші.

Як перевірятимуть

20% відео випадково обиратиме і перевірятиме начальник сервісного центру, після перевірки ставитиме свій е-підпис, а потім відео передаватимуть у регіональний сервісний центр. Там знову накладатимуть е-підпис, відтак його передаватимуть у головний сервісний центр. Там буде створений ще один підрозділ моніторингу. І якщо виявлять порушення на будь-якому рівні, всі нестимуть відповідальність однаково.

У Львові складатимуть іспити на 5 автомобілях, а в інших центрах — на чотирьох. Авто з автоматичною коробкою доступне у Львові та Червоному.

Водночас Сергій Бобра розповів, що на Львівщину передали 10 автомобілів з інших областей. Серед них є як нові, так і старі, наприклад, ВАЗ випуску 2009 року. Тому кандидати у водії повинні розуміти, що на практичному іспиті може випасти будь-який автомобіль.

Півкроку до прозорості

Громадський активіст учасник групи “Права без хабарів” Святослав Літинський це нововведення називає півкроком до прозорості. Він вважає, що відео іспитів мають бути і у широкому доступі.

За словами Літинського, відео екзаменів будуть доступні лише на запит, скаргу особи, яка складає іспит, або для моніторингу центрів.

“А тут дві сторони зацікавлені. Тому повний крок — щоб ці відео були публічно доступними. І щоб “чесні” школи мали доступ до відео”, — наголосив активіст.

За інформацією групи “Права без хабарів”, реальна статистика по Україні така, що з класу в 30 осіб тільки 2-3 людей чесно складають іспити самостійно, а решта — домовляються.

Святослав Літинський вважає, що змінити таку ситуацію можна лише системними заходами, адже система вже багато років працює так, щоби було простіше дати хабар, ніж самостійно скласти іспити.

“На мою думку, треба багато змін. Насамперед забрати складання теорії на права у сервісних центрів. Теорію мали би складати у ЦНАПах. Сідаєш за комп’ютер і клацаєш. Але нині створені такі умови, щоб людині було простіше заплатити хабар, ніж вчитися і складати іспити самостійно. Тому потрібні дуже великі системні зміни”, — підсумовує Літинський.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин