Суспільне мовлення

На Львівщині планують декомунізувати понад 180 радянських об’єктів

У Львівській області планують завершити декомунізацію. Робоча група при обласній адміністрації склала перелік об’єктів, що підлягають демонтажу. Це – монументи, стели та таблиці. Де збереглися радянські символи, дізнавалося Суспільне.

Мостиська громада Львівщини – прикордонна. І водночас одна з таких, які мають найбільше радянських пам’ятників в області. Це підрахували члени робочої групи з декомунізації при обласній адміністрації. Таких об’єктів нарахували дев’ять.

“Це є, зокрема, три фігури радянських солдатів: один з автоматом, один з прапором, один в плащі-палатці. Є два кладовища радянських воїнів. Є ще пам’ятні знаки у вигляді жінок, які так само мають біля себе стели з прізвищами полеглих. І потім тут в радянські часи вирішили поховати НКВДистів, які полягли від рук учасників підпілля під час визвольної боротьби”, — каже спеціалістка відділу культури Мостиської міськради Ірина Химка.

Скульптуру солдата з прапором розмалювали за часів незалежності. Суспільне Львів

У центрі міста у часи СРСР встановили скульптуру скорботної жінки. Поряд є братська могила та 30 плит з прізвищами. За словами Ірини Химки, меморіально-пошуковий центр “Доля” проводив там дослідження. Людські останки знайшли лише під частиною плит.

“Така версія, що тут просто хаотичне поховання і потім “під лінійку” розклали ті плити і написали прізвища на них”, — каже Ірина Химка.

Спеціалістка відділу культури Мостиської міськради каже, що поховання з центру міста перенесуть на місцевий цвинтар.

Братська могила

Братська могила. Суспільне Львів

У селі Пнікут неподалік Мостиськ на центральній вулиці при дорозі зберігся меморіал часів СРСР. Крім солдата радянської армії, тут також є скульптура жінки в скорботі. Староста округу Любов Кірш розповідає, як саме у селі планують виконувати рішення про декомунізацію.

“В 50-х роках цей пам’ятник був поставлений. Тут є дошка, де записані мешканці навколишніх сіл і цього села. Ми взагалі планували, щоб забрати цього солдата, забрати цей блок. А залишити тут стелу, де записані прізвища місцевих мешканців”, — каже староста округу Любов Кірш.

Скульптура жінки в скорботі та дошка з іменами полеглих місцевих мешканців

Скульптура жінки в скорботі та дошка з іменами полеглих місцевих мешканців. Суспільне Львів

Загалом на Львівщині ще є понад 180 радянських пам’ятників, каже секретарка робочої групи з декомунізації при Львівській облдержадміністрації Анна Герич.

“Переважно це є такі монументальні, дуже грубі пам’ятники якихось доярок, колгоспниць, солдатів. Якщо це солдати, вони дуже часто мають таку азіатську зовнішність, автомати за плечима. Або дуже цікаво, коли вони тулять, ховають або виставляють перед собою дітей — так само, як зараз на окупованих територіях часто”, — каже Анна Герич.

Скульптура радянських часів

Скульптура радянських часів. Суспільне Львів

За словами секретарки робочої групи з декомунізації, ті монументи, які вже мають статус пам’яток, після демонтажу збережуть. Їх встановлять у музеї просто неба.

Читайте також

У Львові з пам’яток культурної спадщини усувають радянські написи

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Декомунізація на Львівщині: у яких районах перейменовували вулиці активніше


Джерело: Суспільне мовлення України