Суспільне мовлення

На Львівщині перевіряють приміщення, які хочуть облаштувати для переселенців

У Львівські області інспектують приміщення, у яких можна буде розмістити вимушено переміщених людей. Обирають житло у перспективних громадах, де це дозволяє зробити інфраструктура та одразу можна запропонувати людям працевлаштування. Громади запропонували на розгляд 248 таких об’єктів. Про це Суспільному розповів заступник директора обласного департаменту економічної політики Вадим Табакера.

У Кам’янці-Бузькій для розгляду запропонували два об’єкти, один з них – це недобудований гуртожиток на території училища, його розпочали будувати у 1991 році, а у 1996 – будівля перейшла на баланс навчального закладу.

“Ми самі розуміємо, що впродовж 30 років не проводилося ніякі роботи і зараз він в такому стані, але напевно треба розпочати з комунікацій, комунікації тут не підведені, треба міняти вікна, двері, питання покрівлі – також треба вирішувати”, – розповідає директорка вищого професійного училища №71 Галина Антоняк.

Коридори гуртожитку у Кам’янка-Бузькій. Фото: Суспільне Львів

Перевіряють, зокрема, стан стін та варіант демонтажу верхнього поверху, на випадок, якщо порушена цілісність даху.

“Я думаю, що ще хороший дах, завдяки якому зберігся достатньо добрий стан будівлі і відповідно це суттєво покращує шанси на те, що дана будівля може бути в найближчій перспективі відновлена”, – каже заступник директора обласного департаменту економічної політики Вадим Табакера.

Також для облаштування міська влада запропонувала будинок ХХ століття. У ньому жила сім’я власника цегельного заводу, який розташований поруч. Згодом приміщення опинилось у державній власності і з 70-х років тут функціонувало туберкульозне відділення міської лікарні.

“Воно працювало (туберкульозне відділення, – ред.) до 2014 року і в процесі реформи медицини було припинена діяльність. Туберкульозна паличка тримається 1,5-2 роки, тобто зараз це приміщення повністю придане для проживання внутрішньо переміщених осіб”, – пояснює заступник Кам‘янка-Бузького міського голови Олег Квасніцький.

На Львівщині перевіряють приміщення, які хочуть облаштувати для переселенців

Приміщення колишнього туберкульозного відділення також розглядають, як варіант для облаштування житла для ВПО. Фото: Суспільне Львів

Загалом у двох запропонованих приміщеннях можна поселити близько 300-400 людей. Також у громаді зможуть запропонувати переміщеним людям працевлаштування.

“Ми маємо індустріальний парк, який вже цього року мав би працювати, тільки у зв’язку з війною ці питання трошечки відклалися. Є й інші підприємства, які в нас розташовані на території та потребують робочої сили. Ми би могли таким шляхом вирішити, що ці люди мали б роботу, могли б нормально жити”, – каже міський голова Кам’янка-Бузької громади Олег Омелян.

Усього на Львівщині громади запропонували 248 об’єктів у яких можуть розмістити переміщених людей. Загальний кошторис облаштування становить понад 2,8 мільярда гривень.

“Станом на сьогодні ми з обласного бюджету виділили на 25 об’єктів 157 мільйонів гривень. Відповідно це допоможе нам створити додаткових 2700 місць для проживання ВПО. Це комфортабельні умови проживання на довготривалу перспективу. Відповідно працюємо з донорами, щоб збільшити ці показники, бо дійсно обмежені є можливості обласного бюджету”, – додає Вадим Табакера.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після інспектування приміщень відповідну інформацію передають донорам. Організації враховують витрати та можливості і пропонують фінансування, або ж співфінансування для облаштування житла.

Що відомо

  • На Львівщині готуються до усіх можливих надзвичайних подій та до ще однієї можливої хвилі евакуації. За словами заступника начальника Львівської ОВА Олександра Кулепіна, Львівщина буде готова прихистити усіх, хто цього потребуватиме.
  • У Дрогобичі, що на Львівщині, збільшилась кількість переселенців. Там для нових ВПО готують приміщення колишнього дитсадка. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дрогобицька громада прийняла понад 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб.
  • На Львівщині зараз проживає понад 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них близько 250 тисяч – офіційно зареєстровані.


Джерело: Суспільне мовлення України