Суспільне мовлення

На Львівщині на підтримку сільського господарства виділили понад 34 мільйони гривень

У 2023 році на підтримку сільського господарства у Львівській області з обласного бюджету виділили понад 34 мільйони гривень. Минулого року на агропромисловий розвиток скерували близько 20 мільйонів. Як працює програма підтримки на практиці, дізнавалося Суспільне.

Роман Панас почав займатись фермерством 9 років тому. Тоді у нього було 43 корови. Зараз господарство налічує 309 голів великої рогатої худоби. Бізнес спрямований на виробництво молока та м’яса. Минулого року підприємство отримало гроші в межах обласної програми підтримки сільського господарства.

“Ми отримали дотацію на сільгоспугіддя і крім того в рамках обласної програми ми отримали відшкодуванння відсотків по фінансовому лізингу. Якщо взяти разом, це близько 450 тисяч гривень на рік”, — каже керівник фермерського господарства Руслан Панас.

Фермер Руслан Панас. Суспільне Львів

За ці гроші виплатили кредит.

“Для реального розвитку ми би хотіли бачити не просто програму підтримки та розвитку, а в першу чергу програму розвитку. І програму розвитку на державному рівні. Грубо кажучи, щоб це була методичка для всіх: для фермера, для чиновника в обласній адміністрації, міністра, що ми маємо робити наступні хоча б 5 років”, — каже Руслан Панас.

У планах Руслана Панаса — розширювати господарство, зокрема облаштувати ще одну доїльну залу. Це дозволить не прив’язувати корів і доїти їх за сучаснішими технологіями. Тому цього року фермер теж планує подавати документи, щоб отримати фінансову допомогу з обласного бюджету.

Фермерське господарство Руслана Панаса

Фермерське господарство Руслана Панаса. Суспільне Львів

Перші заявки від агропідприємств вже надійшли.

“В цьому році бюджет збільшено майже на 40%, до 34 мільйонів гривень. Ці гроші ми плануємо використовувати на різних напрямках. Там буде підтримка фермерів, які утримують корів, за приріст корів буде даватися дотація, також ми будемо відшкодувати вартість високорепродуктивного насіння, насіння нішевих культур, в тому числі овочевих культур. Більше ніж половина з того бюджету буде використана у вигляді пільгових кредитів”, — каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

Минулого року така програма працювала тільки у Львівській області.

Читайте також

Бахмутянка відкрила сирну крамницю у Львові

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині для збільшення посівної площі використають розліснені ділянки


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин