Суспільне мовлення

На Львівщині мешканці відновлюють будинки, пошкоджені через ракетний удар

У Золочівській громаді Львівщини жителі самостійно відновлюють будинки, які були пошкоджені внаслідок ракетної атаки 9 березня. Внаслідок удару були зруйновані два будинки, у них загинуло п’ятеро людей. У сусідніх будинках вибиті вікна, двері та пошкоджено дахи.

Ракета повністю знищила два будинки. В одному жили Ярослав та Оксана Богач.

Будинок Ярослава та Оксани Богач. Суспільне Львів

В будинку поруч жили Тарас та Галина Пержило. Також до них приїхав родич Володимир Венгер.

Будинок Тараса та Галини Пержило

Будинок Тараса та Галини Пержило. Суспільне Львів

У цих будинках загинуло п’ятеро людей.

“Перша будівля, яка була буквою “Г”, напевне, прилетіла ракета. Вона повністю зруйнована, з неї нічого не лишилось, лише один фундамент. А та будівля, друга, то зруйнована покрівля і ця кімната, де знаходились люди, їх повністю засипало. Тому воно, може, здається, що будинок цілий, але насправді там від будинку нічого не лишилося. Так що ці два будинки повністю зруйновані”, — каже місцевий мешканець Юрій.

Подвір’я засипане уламками будівель і речами господарів. Зруйновано також і господарські будівлі.

Господарські будівлі

Господарські будівлі. Суспільне Львів

Поруч, на сусідній будівлі, вибуховою хвилею зруйнувало дах. Це будинок бабусі Романа, його на момент удару в селі не було. Він живе в іншій області і приїхав наступного дня.

“Приїхав, побачив, що тут зруйноване в сусідів, дуже шкода, бо зналися всі, так як сусіди і зараз така біда”, — каже Роман Пилипчук.

Роман Пилипчук ремонтує дах

Роман Пилипчук ремонтує дах. Суспільне Львів

У наступному будинку, що далі по вулиці, знімають розбиті вибуховою хвилею вікна.

“Приїхав ремонтувати будинок тещі. Практично всі вікна вибито. Там єдине вціліло і то воно таке вже, тріщини пішли, а дах підняло, потім опустилося, бо були тріщини на даху. Самотужки зараз їх ліквідували, щоб не затікало, не псувало далі будинок”, — каже мешканець Золочева Дмитро Гордієвич.

Дмитро Гордієвич

Дмитро Гордієвич. Суспільне Львів

Також у селі вже відновили дах на господарській будівлі і ремонтують покрівлю кухні.

“Я провів тут своє дитинство, це хата моєї мами. Ми приїхали сьогодні допомогти відновити після ракетного удару, російського терору, хоча би тут якийсь порядок навести, тому що дах був зруйнований на хаті, був зруйнований дах на літній кухні, на гаражі. Дякуючи моїм родичам, ми вчора трохи відновили і закрили якійсь більші пошкодження”, — каже уродженець села Тарас Шмигальський.

Тарас Шмигальський

Тарас Шмигальський. Суспільне Львів

Також пошкоджень зазнав будинок, що розміщений навпроти подвір’я, де стався вибух. Там були розбиті вікна і двері. А на фасаді будівлі залишилися сліди від каміння, яке принесло вибуховою хвилею.

“Нам вчора дали трішки якусь допомогу, дали клейонку, рейки. Я мусив забити, бо там все голе і нема де ся діти”, — каже мешканець села Богдан Магера.

Сліди від каміння на фасаді

Сліди від каміння на фасаді. Суспільне Львів

Чоловік наразі мешкає в літній кухні.

“Весь шифер побитий, то все треба перекривати, бо воно все тече”, — каже чоловік.

Богдан Магера

Богдан Магера. Суспільне Львів

Загалом, за словами очільника Львівської області Максима Козицького, внаслідок удару ракети у Золочівському районі пошкоджено 22 домогосподарства.

Що відомо про ракетний удар 9 березня

  • У ніч на 9 березня та зранку російські війська здійснили масований обстріл території України за допомогою ракет та дронів. Росіяни здійснили 81 пуск ракет різного базування, а також запустили 8 БпЛА “Shahed-136/131”. Із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, “Калібр” знищено 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА “Shahed-136/131”, повідомили у командуванні Повітряних Сил.
  • На Львівщині 9 березня близько 4 години ранку ракета потрапила у житловий сектор у Золочівському районі. Через це повністю були зруйновані 3 будинки.
  • Як повідомив в ефірі телемарафону “Єдині новини” голова Золочівської міської територіальної громади Ігор Гриньків, ракета впала у селі Велика Вільшаниця на два житлові будинки. Загинули 5 людей.
  • Через удар ракети та пожежу знищені три житлові будинки, три автомобілі, гараж та кілька господарських будівель. Також пошкоджені сусідні будинки.
  • 11 березня у Золочівській громаді попрощалися із загиблими від ракетного удару Богачем Ярославом та Оксаною, Пержилом Тарасом і Галиною та Венгером Володимиром.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Знайшли на руїнах будинку після ракетного удару: в якому стані собака Ельза зі Львівщини


Джерело: Суспільне мовлення України