Суспільне мовлення

На Львівщині двоє пенсіонерів отруїлися грибами: що відомо

Подружжя із Трускавця госпіталізували до районної лікарні через отруєння грибами. Це перший випадок, який зафіксували цьогоріч на Львівщині.

Як повідомили Суспільному у пресслужбі Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, жінка потрапила до лікарні на третій день після того, як поїла гриби — власноруч заквашені “грузді”. Хоча симптоми отруєння з’явилися вже наступного дня: болі у животі та діарея.

“Її госпіталізували до інфекційного відділення однієї з районних лікарень області. Однак через 4 доби стан постраждалої погіршився і її перевели до відділення інтенсивної терапії. Стан пацієнтки — важкий”, — кажуть у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

У чоловіка такі ж скарги з’явилися через тиждень після споживання грибів. Його госпіталізували 11 вересня, у понеділок. Стан медики оцінюють як середньої важкості.

За словами лікарів, це перший випадок отруєння грибами цього року на Львівщині. У 2022 році на Львівщині було зареєстровано 7 осередків отруєння грибами. Постраждали 10 людей, з них — двоє дітей.

Які симптоми отруєння грибами?

Симптоми отруєння грибами можуть з’явитися у проміжок часу від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів.

Це можуть бути: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, задишка, судоми, порушення циркуляції крові та похолодання кінцівок, марення, галюцинації.

Якщо людина, яка їла недавно гриби, має такі симптоми, то треба негайно телефонувати 103.

Поки чекаєте швидку, потрібно випити декілька склянок води кімнатної температури.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Не викидайте залишки грибів — аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.


Джерело: Суспільне мовлення України