Суспільне мовлення

На Львівщині демонтували ще один радянський монумент

У селі Прилбичі, що на Львівщині, демонтували радянський монумент. Він складався із двох частин: постать жінки та стели із нанесеними прізвищами радянських воїнів.

Бетонна стела із прізвищами солдатів радянської армії та пам’ятник жінці із вінком стояли у Прилбичах із 60-х років минулого століття.

“Цей пам’ятник – це символ радянської влади, на якому зображена жінка, коло неї є таблиця, де вказані російські солдати і в написі вказано, що вони загинули від рук українських націоналістів”, – каже староста села Прилбичі Роман Карпа.

Суспільне Львів

Монумент радянська влада цілеспрямовано розмістила на подвір’ї будинку родини Шептицьких, розповідає знавець історії Шептицьких та керівник львівського музею митрополита Андрея Шептицького отець Севастіян Дмитрух.

“В радянський час робили це для того, щоб знищити, стерти сліди пам’ятки, стерти сліди таких видатних родин, а тим більше родин Шептицьких. Дякувати Богу, нині то сталося, що демонтували того “совдепського ідола”, і вважаю, що на тому місці потрібно зробити генеральний проєкт, провести археологію, де була садиба”, – каже керівник львівського музею митрополита Андрея Шептицького отець Севастіян Дмитрух.

На Львівщині демонтували ще один радянський монумент

Суспільне Львів

Офіційно зареєстрованих радянських монументів на Львівщині близько 170. А тих, які не були обліковані – більше у кілька разів, кажуть ініціатори знесення пам’ятника у Прилбичах.

“Не менше, аніж втричі більше. Тому що навіть люди мандрують заходом України, дивляться село таке – а тут таке от висить. І телефонують, кажуть тут так є, і ми фіксуємо цю інформацію”, – каже учасник ініціативної групи “Локальна декомунізації” Назар Мединський.

На Львівщині демонтували ще один радянський монумент

Суспільне Львів

На місці демонтованого монументу за часів Шептицьких була статуя Матері Божої, її там планують встановити знову.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові перейменують ще 8 вулиць


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин