Суспільне мовлення

Мистецтво підтримує у складні часи. Інтерв’ю з координаторкою “Docudays UA” у Львові

12 листопада стартував Мандрівний міжнародний кінофестиваль про права людини “Docudays UA” на Львівщині. Покази у межах фестивалю ще відбудуться 15, 18 та 22 листопада у Львові та 19 листопада у Трускавці. Про те, як готувалися цьогоріч до фестивалю документального кіно, які завдання ставили перед собою, у інтерв’ю Суспільному розповіла координаторка “Docudays UA” Ніна Хома.

Міжнародний фестиваль планували проводити у березні у Києві. Через повномасштабне вторгнення Росії події в Україні відклали. У цей час стрічки мандрували Європою і презентували Україну на різних майданчиках. Таким чином розповідали про Україну і про виклики для українців. Восени вирішили провести фестиваль в Україні.

Нові реалії змінили тему фестивалю документального кіно

Спершу темою фестивалю мав бути “Новий прекрасний світ”. Його ж замінила тема “Надзвичайний стан”.

“У березні ми планували тему: “Новий прекрасний світ”. Мали говорити про різноманітні виклики, питання розвитку, захисту. Візуалізовано це було через картинку уявного світу. Коли почалося вторгнення, ми цю картинку заклеїли умовно смужками скотчу і це стало як вікно у “новий прекрасний світ”, у який ми дивимося у світ через нові реалії і тема “Надзвичайний стан”, — розповідає Ніна Хома.

“Надзвичайний стан”. Docudays.UA

Водночас Ніна Хома каже, що візуалізація стала символом перемоги України.

“Ця візуалізація символ перемоги, реалізації незавершених планів, до яких ми повернемося після війни. Надзвичайний стан — це історія про винятковий стан, у якому ми опинилися”, — каже Ніна Хома.

Про кіно, яке презентують на Львівщині

Цього року триває лише частина мандрівна фестивалю. Вікенд Docudays у Києві та мандрівний у 22 регіонах України.

У Львові фестиваль відкрили 12 листопада стрічкою “Казка про коника”. Це український фільм, який відзняли до початку повномасштабного вторгнення.

Мистецтво підтримує у складні часи. Інтерв'ю з координаторкою "Docudays UA" у Львові

Мистецтво підтримує у складні часи. Інтерв’ю з організаторкою “Docudays UA” у Львові. Фото організаторів фестивалю документального кіно “Docudays”

15 листопада о 16:00 відбудеться показ і обговорення фільму “Літургія протитанкових перешкод”. Реєстрація за посиланням.

“Фільм “Літургія протитанкових перешкод” — це картина про те, як митці, скульптори, поставили на паузу свою роботу і почали виготовляти протитанкові їжаки. Фільм короткометражний, але дуже експресивний. Через мову тіла режисер передає палітру того, через що проходить український народ. Через приклади цих людей ми можемо прослідкувати загальну рису українського народу, українську незламність”, — розповідає Ніна Хома.

18 листопада о 16:00 відбудеться показ і обговорення фільму “Земля Івана”. Реєстрація за посиланням.

“Ще одна стрічка “Земля Івана” про людину, яка живе віддалено від цивілізації. Знятий до лютого 2022 року. Він бачить життя по-особливому і по-своєму його проживає. Дуже теплий, щирий фільм. Ми сподіваємося, що документальне проживання тепла і щирості, може зігрівати душу і підтримувати нас у складні часи”, — каже Ніна Хома.

22 листопада о 16:00 — показ і обговорення фільму “Фортеця маріуполь. Орест”. Закриття фестивалю. Реєстрація за посиланням.

“Ми очікуємо на приїзд режисерки фільму “Фортеця Маріуполь. Орест” Юлії Гонтарук і сподіваємося, що головний герой її фільму, голова пресслужби полку “Азов” у Маріуполі Дмитро Козацький (позивний Орест) зможе приєднатися онлайн, адже він зараз на лікуванні за кордоном”, — розповідає організаторка Docudays.

Також кінопоказ поведуть у Трускавці. Фільм “І кожна річка” можна буде переглянути 19 листопада о 15:00. Зареєструватись на подію можна за посиланням.

Переосмислення війни митцями

“Митці по-різному уже проживають війну. Якщо люди в окупації чи дуже близько до лінії фронту, перш за все іде забезпечення базових потреб. Хто трішки відійшов від того, що пережив, починають “відживати” і починають показувати, що проживали вони та інші люди. Пожвавлення іде. Бажання творити прекрасне, воно є. Наш народ незламний”, — додає Ніна Хома.

Від початку вторгнення учасники “Docudays UA” допомагали своїм колегам із регіонів, де тривають бойові дії. Також митці, які документують війну та працюють у складних умовах, могли отримати стипендії, аби продовжувати роботу.

Читайте також

Фестиваль документального кіно “Docudays UA” стартував у Львові: програма

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівський театр імені Лесі Українки вступив до найбільшої театральної асоціації Європи


Джерело: Суспільне мовлення України